Home page_sort, page_date

STUDIO

Show up, speak up, keep at it

Show up, speak up, keep at it

Het Nederlandse debat kenmerkt zich door een gebrek aan feiten, een overvloed aan meningen en argumenten uit de onderbuik. Te vaak zien we dezelfde mensen met dezelfde gedachten in de krant, op het podium en aan tafel.

Daarom lanceert De Balie de leergang STUDIO. Het is een leergang die experts met inhoudelijke kennis opleidt om maatschappelijk debat te maken. Deelnemers zijn specialisten met nieuwe ideeën en perspectieven die een plek in de schijnwerpers verdienen. Zij ontmoeten meesters die hen praktische vaardigheden leren om hun eigen expertise te vertalen naar het grote publiek; én te steunen om de mentale hardheid - die daarbij soms vereist is - te ontwikkelen. Gedurende drie maanden worden vijf kandidaten klaargestoomd tot makers van debat.


STUDIO 1 is gestart op 1 september 2017 en duurt tot en met november 2017.

Deelnemers STUDIO 1
 

Thiëmo Heilbron is bioloog, duurzaam ondernemer en oprichter en directeur van Fawaka Nederland en de Fawaka Ondernemersschool. Hij wil dat duurzaamheid iets wordt van, voor en door íedereen, onafhankelijk van opleiding, inkomen of afkomst. Hij richt zich op de jonge generatie en hierbinnen focust hij op groepen die nog weinig bereikt en gehoord worden, bijvoorbeeld jongeren van verschillende opleidingsniveaus en met verschillende migratieachtergronden.

"Ik wil zoveel mogelijk leren om meer mensen te bereiken met mijn duurzaam inclusieve boodschap."

Sangita Jaghai is juriste en promovenda aan Tilburg University. Haar onderzoek richt zich op ontneming van nationaliteit. Waarom kiezen staten ervoor om de nationaliteit te ontnemen van 'ongewenste' burgers? Wanneer mag dit volgens het internationaal recht? En, wat zijn de gevolgen hiervan? Daarnaast is Sangita als onderzoeker verbonden bij the Institute on Statelessness and Inclusion en een van de 'Faces of Science' voor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

"Ik wil zoveel mogelijk kansen benutten om kennis en bewustzijn over staatloosheid te vergroten door gebruik te maken van podia die geboden worden en door samen te werken met experts op dit gebied. Dit met de hoop om een bijdrage te leveren om staatloosheid op te lossen voor meer dan 10 miljoen mensen wereldwijd."


 

Arna Mackic is architect, hoofd van de afdeling Architectonische Vormgeving op de Gerrit Rietveld Academie en auteur van het boek ‘Mortal Cities & Forgotten Monuments’. Ze zoekt hedendaagse maatschappelijke thema’s op – de zoektocht naar identiteit, tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen, mechanismen van in- en uitsluiting, vluchtelingen – en reflecteert daarop in woord, geschrift en ontwerp. Ze creëert nieuwe vormen van publiek domein, die ontmoetingen stimuleren en een collectieve identiteit versterkt, zonder daarbij de verschillen en geschiedenis te verdoezelen.

“Ik hoop dat ik nieuwe methodes ontwikkel om mezelf met behulp van het publieke debat te verbinden aan andere disciplines en beleidsmakers.”
 

Sanne Terlingen is onderzoeksjournalist bij OneWorld en Argos (VPRO). Voor haar reportages of verhalen over onder andere kindersekstoerisme in Ghana, Eritrese vluchtelingen en de verborgen seksindustrie in Djibouti voor Amerikaanse militairen won zij verschillende journalistieke prijzen – waaronder de Lira Scherpenzeelprijs vor de beste buitenlandjournalistiek en de Mercur tijdschriftreportage van het jaar 2016. 

"Ik zou willen leren hoe ik zo zorgvuldig kan blijven, en tegelijk de boodschap op een spannende, duidelijke manier kan overbrengen.”

 

Elwin van Keulen is jeugdtrainer en technisch jeugdcoördinator bij SC Cambuur. Als coach probeert hij de perfecte leeromgeving te creëren voor optimale ontplooiing van zijn jonge spelers. Een leeromgeving waar niet angst en controle centraal staat, maar waar juist ruimte is voor leren en het maken van fouten.

“Voor mij voelt meedoen aan STUDIO als een geschenk uit de hemel. Ik hoop dat ik de ruimte ga vinden om nog verder op verkenning te gaan naar mijn persoonlijke drijfveren.”
 

 

 

 

Meesters van STUDIO 1:

Met o.a. Dr. Sinan Çankaya, cultureel antropoloog en journalist / Yvette Fijen, artistiek leider van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie / Mirthe Frese, programmamaker De Balie / Prof. Michael Ignatieff, Canadees politicus, hoogleraar en publicist/ Prof. René ten Bos, Denker des Vaderlands, hoogleraar filosofie en managementwetenschappen / Peter Kee, parlementair redacteur VARA / Prof. Andreas Kinneging, Nederlands hoogleraar rechtsfilosofie / Dr. Chris Rutenfrans, criminoloog, redacteur De Volkskrant / Roger Ross Williams, film director, Oscar winnaar.

Deelnemers van STUDIO 1 zullen te zien zijn bij o.a. Brainwash Festival, 28 oktober / TEDx Amsterdam, 17 november / De Balie, 30 november.

NB: STUDIO 2 start in februari 2018.

Neem contact op met STUDIO
Ben jij of ken jij de perfecte kandidaat voor STUDIO 2, wil je meer informatie over dit initiatief of ben je benieuwd wat samenwerken met STUDIO betekent? Neem contact op met Lily Schim van der Loeff (studio@debalie.nl).

 

STUDIO is een initiatief van De Balie en werkt samen met onder andere:

    

 

STUDIO wordt mede mogelijke gemaakt door Stichting Democratie en Media en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

    

X