Home page_sort, page_date

STUDIO

Show up, speak up, keep at it

Met STUDIO geeft De Balie onontdekte experts het podium en het gereedschap om deel te nemen aan het publieke debat. 

De Balie ziet het als haar taak om het publiek debat te stimuleren. Verschillende perspectieven van inhoudelijk specialisten voeden een gezonde debatcultuur - die van levensbelang is voor een open samenleving. Het huidige Nederlandse debat kenmerkt zich echter door een gebrek aan feiten, een overvloed aan ongegronde meningen en argumenten uit de onderbuik. Te vaak zien we dezelfde mensen met dezelfde gedachten in de krant, op het podium en aan tafel.

Met STUDIO wil De Balie hier verandering in brengen.

Deelnemers aan STUDIO zijn specialisten die met nieuwe ideeën en perspectieven een plek in de schijnwerpers verdienen. Zij ontmoeten meesters - topexperts binnen hun eigen vakgebied - die hen praktische vaardigheden leren om hun eigen expertise te vertalen naar een groter publiek. De meesters fungeren tijdens STUDIO ook als klankbord en steunpilaar. In drie maanden worden vijf tot tien deelnemers klaargestoomd tot makers van debat.

Op de hoogte blijven? Volg ons op TwitterFacebook en Instagram.

Ben jij of ken jij de perfecte kandidaat voor STUDIO 3, wil je meer informatie over dit initiatief of ben je benieuwd wat samenwerken met STUDIO betekent? Neem contact op met Lily Schim van der Loeff (lily.schimvanderloeff@debalie.nl).


Deelnemers STUDIO 3

Esther van Duin is (bijna gepromoveerd) neurowetenschapper in de psychiatrie, Nationale-Denktank bestuurslid en freelancer bij MindLife. Ze heeft als missie om kennis over menselijk gedrag, stress, geluk, psychiatrische-stoornissen en het brein naar de maatschappij te brengen. Dit combineert ze met een passie voor onderwijs, cultuur, yoga en dans.

 

 

Milka Yemane heeft samen met haar moeder Stichting Lemat (betekent ‘bloei’) opgericht met als doel Eritrese nieuwkomers te ondersteunen in hun integratieproces. Hierbij lobbyt zij voor maatwerk en effectiever beleid om de integratie te vergemakkelijken. Milka heeft gewerkt voor het COA en ook verschillende buitenlandse missies in Turkije en Italië mogen uitvoeren op gebied van relocatie programma’s van vluchtelingen.
 

 

 

 

Bram Eidhof is actie-onderzoeker en oprichter van Schoolstrijd . Hij werkt met het onderwijs aan weerbarstige problemen, zoals burgerschapsonderwijs, passend onderwijs en een lerend stelsel. Dat begint en eindigt altijd in de praktijk, en leidt tot structurele oplossingen en scherpe analyses. Eerder promoveerde hij op het onderwerp democratisch burgerschapsonderwijs en schreef hij het pamflet Het Wilhelmus Voorbij.
 

 

Anouk Beniest is geoloog aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ze onderzoekt de invloed van bewegende aardschollen op het ontstaan van energiebronnen in onze aardkorst. Haar doel: bewustheid genereren voor het verband tussen hoe de aarde grondstoffen maakt, hoe wij met die grondstoffen omgaan en hoe de aarde weer de rest producten verwerkt.
 

 

Chris Rijksen is filmmaker en verhalenverteller en oprichter van het collectief Transketeers. Hiervoor maakt hij projecten rondom positieve zichtbaarheid en diversiteit. Met documentaire en fictie draagt hij bij aan de dialoog over gender, identiteit en emancipatie. Hierin staan veerkracht, humor en authenticiteit voorop.

 

Bertus Tulleners is duurzaam ondernemer en adviseert bedrijven over verduurzaming. Daarnaast geeft Bertus onder andere les aan de UvA om studenten te leren hoe zij hun expertise kunnen inzetten bij verduurzaming. In zijn werk probeert hij de transitie naar een meer duurzame economie op individueel, organisatie en beleidsniveau aan te jagen.
 

 

Emy Kool is ethicus en promoveert bij het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ze doet onderzoek naar de morele vraagstukken achter nieuwe technologische ontwikkelingen in de voortplantingsgeneeskunde, in het bijzonder het invriezen en doneren van eicellen via zogenoemde eicelbanken. Met haar onderzoek hoopt zij bij te dragen aan het debat over voortplantingsgeneeskunde, waarin vooralsnog onderbuikgevoelens de boventoon voeren.

 


Deelnemers STUDIO 1

Thiëmo Heilbron is bioloog, duurzaam ondernemer en oprichter en directeur van Fawaka Nederland en de Fawaka Ondernemersschool. Hij wil dat duurzaamheid iets wordt van, voor en door íedereen, onafhankelijk van opleiding, inkomen of afkomst. Hij richt zich op de jonge generatie en hierbinnen focust hij op groepen die nog weinig bereikt en gehoord worden, bijvoorbeeld jongeren van verschillende opleidingsniveaus en met verschillende migratieachtergronden.

 

 

Sangita Jaghai is juriste en promovenda aan Tilburg University. Haar onderzoek richt zich op ontneming van nationaliteit. Waarom kiezen staten ervoor om de nationaliteit te ontnemen van 'ongewenste' burgers? Wanneer mag dit volgens het internationaal recht? En, wat zijn de gevolgen hiervan? Daarnaast is Sangita als onderzoeker verbonden bij the Institute on Statelessness and Inclusion en een van de 'Faces of Science' voor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

 

 

 

Arna Mackic is architect, hoofd van de afdeling Architectonische Vormgeving op de Gerrit Rietveld Academie en auteur van het boek ‘Mortal Cities & Forgotten Monuments’. Ze zoekt hedendaagse maatschappelijke thema’s op – de zoektocht naar identiteit, tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen, mechanismen van in- en uitsluiting, vluchtelingen – en reflecteert daarop in woord, geschrift en ontwerp. Ze creëert nieuwe vormen van publiek domein, die ontmoetingen stimuleren en een collectieve identiteit versterkt, zonder daarbij de verschillen en geschiedenis te verdoezelen.


 

 

Sanne Terlingen is onderzoeksjournalist bij OneWorld en Argos (VPRO). Voor haar reportages of verhalen over onder andere kindersekstoerisme in Ghana, Eritrese vluchtelingen en de verborgen seksindustrie in Djibouti voor Amerikaanse militairen won zij verschillende journalistieke prijzen – waaronder de Lira Scherpenzeelprijs vor de beste buitenlandjournalistiek en de Mercur tijdschriftreportage van het jaar 2016.  

 

Elwin van Keulen is jeugdtrainer en technisch jeugdcoördinator bij SC Cambuur. Als coach probeert hij de perfecte leeromgeving te creëren voor optimale ontplooiing van zijn jonge spelers. Een leeromgeving waar niet angst en controle centraal staat, maar waar juist ruimte is voor leren en het maken van fouten.

 

 

 


 

Meesters van STUDIO 1:

O.a. Dr. Sinan Çankaya, cultureel antropoloog en journalist / Yvette Fijen, artistiek leider van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie / Mirthe Frese, programmamaker De Balie / Prof. Michael Ignatieff, Canadees politicus, hoogleraar en publicist/ Prof. René ten Bos, Denker des Vaderlands, hoogleraar filosofie en managementwetenschappen / Peter Kee, parlementair redacteur VARA / Prof. Andreas Kinneging, Nederlands hoogleraar rechtsfilosofie / Dr. Chris Rutenfrans, criminoloog, redacteur de Volkskrant / Roger Ross Williams, film director, Oscar winnaar.


STUDIO wordt bijgestaan door de volgende Raad van Advies:

Femke Halsema
Mostafa Hilali
Daria Buckvic
Yoeri Albrecht

STUDIO is een initiatief van De Balie en werkt samen met onder andere:

     

STUDIO wordt mede mogelijke gemaakt door Stichting Democratie en Media en het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

    \

Milka Yemane heeft samen met haar moeder Stichting Lemat (betekent ‘bloei’) opgericht met als doel Eritrese nieuwkomers te ondersteunen in hun integratieproces.
Hierbij lobbyt zij voor maatwerk en effectiever beleid om de integratie te vergemakkelijken. Milka heeft gewerkt voor het COA en ook verschillende buitenlandse missies in
Turkije en Italië mogen uitvoeren op gebied van relocatie programma’s van vluchtelingen.

X