Logos 2016

Een wereld van woorden

Tijdens de vierde editie van Logos staat de relatie tussen taal en politiek centraal. Zondag 13 maart presenteren De Balie en De Krakeling verschillende programma’s rondom dit thema. Willem Schinkel verzorgt dit jaar de Logoslezing waarin hij praat over censuur, racisme en politieke correctheid en Johan Fretz en Victor Vlam zwaaien Obama uit aan de hand van zijn mooiste teksten en momenten. Daarnaast vertonen we de film Best of Enemies waarin de debatteerkunst tussen twee intellectuelen centraal staat.

Politiek en taal zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het woord is het belangrijkste gereedschap van de politicus: met zijn speeches inspireert hij, verbindt, verdeelt, zaait angst en geeft hoop. De meester van de politieke redevoering Barack Obama is bijna aan het einde van zijn laatste termijn. Wat maakte zijn speeches zo bijzonder, waarom wilden we alles geloven wat hij zei? Waarom is overtuigen soms belangrijker dan de werkelijheid benoemen?

Met taal schetst de politicus de werkelijkheid waarin wij leven en beïnvloed hoe wij die werkelijkheid zien: we worden overspoeld door vluchtelingen, onze manier van leven staat onder druk en daarom voeren we oorlog tegen terreur. Deze ‘frames’ zullen er altijd zijn. Belangrijk is te weten dat ze er zijn en hoe ze werken opdat we ze kunnen weerstaan en alternatieven kunnen bieden.

De Krakeling
De Krakeling begint deze festivaldag met een nieuwe editie van Jong Amsterdam Leest, waarin schrijver Edward van de Vendel vertelt over zijn 'Stem op de okapi'. Een boek vol met informatie, verhalen, interviews, tekeningen, schilderijen, gedichten, met alles dus, over de okapi. Één ding is zeker: na het lezen van dit boek is de okapi je nieuwe lievelingsdier.

'S middags speelt in De Krakeling de voorstelling 'Freddie en de worstenkoning' (4+), van Theater Gnaffel en StoryBasedMedia. Een familievoorstelling over vriendschap, verlangen en vrijheid.  

  
 

De Balie Algemene Agenda
X