IFFR x De Balie

De Balie en International Film Festival Rotterdam (IFFR) bundelen dit jaar de krachten. Op 14 januari werd aan de hand van de vertoning van Oscar-favoriet Moonlight in De Balie het thema van het festival verder geïntroduceerd: Parallax Views. Hiermee onderzoekt IFFR, dat op 25 januari haar 46e editie opent, polarisatie in de samenleving. Er vinden in totaal vier De Balie – IFFR-avonden plaats, zowel in Amsterdam als in Rotterdam, waarbij aan de hand van verdiepende programma’s het thema wordt besproken.

Met het thema Parallax Views worden de steeds scherper wordende breuklijnen in onze maatschappij onderzocht. Parallax Views bekijkt de uitersten. Ze worden benoemd, maar ook vanuit een ander perspectief bekeken. Het thema moedigt aan de vraag te stellen: wat kunnen we doen? In de astronomie dient de parallax als meetinstrument om de afstand van een planeet tot de aarde te bepalen. De Balie en IFFR hopen dit ook te doen: verschillen erkennen en de afstand meetbaar maken omdat een kleine perspectiefwisseling soms het verschil kan maken.

Na Moonlight vertonen we op 2 februari Safari van regisseur Ulrich Seidl  (o.a. bekend van Im Keller, Import/Export en de Paradies-trilogie). Safari is een provocatieve film over koloniale fantasieën rondom de jacht. Seidl zelf omschreef de film als ‘een vakantiefilm over moord, een film over de menselijke natuur’. Tickets en info.

Zaterdag 18 februari ronden we het festivalthema af met de controversiële film Nocturama van regisseur Bertrand Bonello. Een groep jongeren beweegt zich gespannen maar zelfverzekerd door het metrostation van Parijs. Veelzeggende blikken worden uitgewisseld, boodschappen worden verstuurd en pakjes worden achtergelaten in prullenbakken of onder stoelen. We kennen inmiddels de signalen: Parijs staat iets ernstigs te wachten. Tickets en info.

De Balie Algemene Agenda
X