IDFA 2018

van 16 t/m 26 november in De Balie

Ook tijdens IDFA vertonen we de beste documentaires van dit moment. De Balie x IDFA Double Bills zijn tweeluiken die in elkaars verlengde liggen, elkaar versterken of juist de frictie opzoeken. Van Putins propagandamachine in de jaren ’90 tot de Bellingcat-methode en MH17 anno nu. En nog veel meer! Bij iedere documentaire vinden verdiepende gesprekken plaats. Alle films zijn in combinatie of apart te bezoeken. Maandag 19 november: The Truth and The Powerful

Machthebbers maken hun eigen waarheid. Maar burgers doen op eigen houtje grensverleggend onderzoek. In dit tweeluik van documentaires over waarheidsvinding en –verdraaiing, staan ‘de waarheid’ en ‘de macht’ op gespannen voet met elkaar. Van Putins propagandamachine in de jaren ’90 tot de Bellingcat-methode en MH17 anno nu; het is een machtsspel dat deze tijd definieert. Een enerverende avond met ijzersterke films, randprogramma en gesprek.

18:30 The Truth and The Powerful: Bellingcat

21:15 The Truth and The Powerful: Putin’s Witnesses


 

Dinsdag 20 november: (Un)heard

Niet alle mensen die zich uitspreken, worden gehoord. De collectieve doofheid tegenover het spreken en denken van vrouwen kent een lange, lelijke en systematische geschiedenis. Daaruit werd het feminisme geboren. Dit tweeluik richt zich op vrouwenverhalen die gehoord moeten worden. Of het nu om de pijnlijk intieme verhalen van vrouwenbesnijdenis gaat, of om lezersbrieven die nooit in een feministisch tijdschrift gepubliceerd werden. Een avond van luisteren met In Search…, Yours in Sisterhood, en verschillende sprekers.

18:30 (Un)heard: In Search…

21:15 (Un)heard: Yours in Sisterhood


Woensdag 21 november: The Invisibles

Ook in documentaires worden spookverhalen verteld. Over mensen die niet gezien worden, zoals de levende geesten die ronddolen over de continenten. Over doden, die zo stierven dat de herinnering aan hen ons niet meer loslaat. Of over de prijs die een jongetje betaalt dat aan een ‘nieuw leven’ begint in Nederland, waar klasgenootjes hem niet verstaan en een vriendje zomaar kan verdwijnen. Een tweeluik over het onzichtbare leven, met o.a. filosoof Esther Peeren en ontwikkelingspsycholoog Nihayra Leona.

18:30 The Invisibles: The Island of the Hungry Ghosts

21:15 The Invisibles: You Are My Friend


 

Donderdag 22 november: The boys are not O.K. 

Man zijn is niet altijd makkelijk, man worden misschien nog minder. Een tweeluik over mannen in de 21e eeuw, waarin de weg naar mannelijkheid geplaveid is met gebroken jongensdromen. Het starre ideaal van mannelijkheid staat jongens in de weg gelukkige mensen te worden. Met Infinite Footballen Minding the Gap, en sprekers als voetbal-ster Rocky Hehakaija en singer-songwriter Lucky Fonz III onderzoeken we hoe we van ‘mannelijkheid’ niet een spel maken met alleen maar verliezers.

18:30 The boys are not O.K.: Infinite Football

21:15 The boys are not O.K.: Minding the Gap

De Balie Algemene Agenda
X