De Week van Herdenken Vol Leven

De Impact van Oorlog generaties lang.

4/5 mei staat in het teken van de Nationale Doden Herdenking. Herdenken Vol Leven is een Levende herdenking en richt zich in deze dagen op de betekenis van oorlog in ons leven van alledag. Hoe herdenken wij mensen die slachtoffer zijn van oorlog? Hoe geven wij antwoord op het verlies en wat is de betekenis van dit antwoord toen en nu?

Vier avonden en een middag over de impact van oorlog op mensen, generaties lang. Vrede alleen is niet genoeg. Was het maar zo simpel dat als de oorlog voorbij is en de vrede getekend, dit ook het einde betekent voor alle mensen die oorlog hebben meegemaakt. Zo eenvoudig laat oorlog zich niet wegzetten. Vaak echoot deze nog generaties lang door.
Kinderen die de oorlog zelf niet hebben meegemaakt, krijgen deze mee via hun ouders. In verhalen en in het gedrag van hun ouders. Door het gemis van mensen, die juist door hun afwezigheid zo aanwezig zijn in de hoofden en harten van hun ouders. Waar wel of niet over gesproken wordt. Waardoor iets van hun ouders onbereikbaar lijkt. Dit alles heeft impact op de kinderen en vaak ook op de kleinkinderen. Bewust of onbewust.

Ervaringen en herinneringen aan oorlog gaan verder in de hoofden en harten van mensen. Ze worden generaties lang bewust en onbewust doorgegeven. Vier avonden en één middag over deze verschillende antwoorden op oorlog en de effecten ervan.

Alle programma’s staan onder leiding van Media Luna Tell A Story. Eigenaar is Nathalie Toisuta. Zij is een van de initiatiefnemers van Ereveld Vol Leven, heeft al 20 jaar ervaring met reizen in oorlogsgebieden en weet als geen ander wat de impact van oorlog is. Zij verstaat de kunst om verhalen op te halen, als regisseur, als producent en als interviewer. Bij Phoenix Opleidingen heeft zij zich geschoold in het systemische gedachtegoed, waardoor zij in staat is de opgehaalde verhalen zorgvuldig neer te zetten en te begeleiden.

De week Herdenken Vol Leven is een gezamenlijk initiatief van Stichting Join Media, Media Luna Tell a Story en De Balie.

Onze activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door het vfonds met middelen uit de Nationale Postcode Loterij en de BankGiro Loterij. Uw deelname aan deze loterij wordt daarom van harte aanbevolen.

 

De Balie Algemene Agenda
X