Kijk het beste van De Balie in 2017 hier terug

10 programma's door onze redacteuren geselecteerd
21 dec 2017

2017 was een succesvol jaar voor De Balie. Een jaar waarin we nog meer bezoekers mochten ontvangen en meer programma’s organiseerden. Maar in de wereld nam de onrust het afgelopen jaar toe. Steeds meer vraagstukken vragen om uitleg, commentaar en inzicht. De Balie probeert de onderstroom van de tijd aan de oppervlakte te brengen, zichtbaar te maken en bespreekbaar te maken. Onze programmamakers maakten het afgelopen jaar honderden programma’s waar ze een spade dieper proberen te steken dan het gebruikelijke media-aanbod.

We spraken met denkers en kunstenaars, politici en wetenschappers. We hadden marathon-gesprekken over de democratie, het klimaat en de documentaire als medium tussen kunst en journalistiek. We bogen ons over vergeten auteurs en groeven naar de wortels van de Jihad en de Alt-Right beweging. We luisterden naar de stiefzus van Anne Frank en haar ervaringen in Auschwitz en naar de Turkse journalist Can Dünder, die een aanslag overleefde en aandacht vroeg voor de vrijheid van meningsuiting en voor vervolgde journalisten in Turkije die zelfs in de EU zich niet vrijelijk kunnen bewegen.

Tien van die programma’s van het afgelopen jaar hebben we hier voor u onder elkaar gezet. We denken dat die het terugkijken waard zijn.


IDFA Marathon

Dertig jaar na de eerste editie van IDFA spraken we met international topregisseurs over de rol van documentaire in dit tijdperk van Post-Truth. Interviews met: Kim Longinotto, The Yes Men, Ester Gould & Sarah Sylbing, Nishta Jain, Hubert Sauper, Tabitha Jackson, Renzo Martens, Sudeep Dasgupta, Mea Dols de Jong, Michael Schaap, Heidi Ewing & Rachel Grady, Jonathan Harris, Guido Hendrikx, Ilona Hongisto, Egil Håskjold, Stella Bruzzi, Kiza Magendane en natuurlijk: Ally Derks
 

 

 


De Vrijheidslezing: Can Dündar

Can Dündar gaf de 19e Vrijheidslezing. Dündar was de hoofredacteur van de oudste en meest invloedrijke krant van Turkije, Cumhuriyet (‘De Republiek’), en is ondergedoken in Duitsland. Het Turkse OM eiste levenslang tegen de hoofdredacteur, nadat Cumhuriyet in juni 2015 beelden had gepubliceerd van Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië, die waarschijnlijk bij IS terechtkwamen. Dündar en zijn collega Erdem Gul werden beschuldigd van het openbaren van staatsgeheimen, lidmaatschap van een terroristische organisatie en spionage. In De Balie sprak Dündar zich uit over de situatie voor journalisten in Turkije en persvrijheid. 

 


Michael Ignatieff

Hoe zou de Europese gemeenschap moeten reageren op autoritaire leiders als de Hongaarse premier Orbán? Is Europa “gered” nu meer pro-Europese leiders gekozen zijn in de reeks belangrijke Europese verkiezingen afgelopen jaar? Of staat de toekomst van Europa meer op het spel dan ooit? Michael Ignatieff, filosoof, auteur, journalist en voormalig politicus, sprak over deze belangrijke uitdagingen voor Europa. 

 

 


De Vrijheidslezing: Eva Schloss

De 18e Vrijheidslezing werd gehouden door de 87-jarige Eva Schloss, het stiefzusje van Anne Frank. Eva Schloss zat met haar familie gevangen in het Huis van Bewaring aan het Max Euweplein, voordat zij naar Auschwitz gedeporteerd werd. Het Huis van Bewaring grensde aan het toenmalig kantongerecht, nu De Balie. Eva Schloss overleefde Auschwitz, en keerde voor De Vrijheidslezing terug naar deze voor haar beladen plek. In deze lezing sprak zij over de lessen van haar eigen geschiedenis toegepast op de actualiteit. 

 


Abram de Swaan - De strijd der geslachten

Over de hele wereld breidt onderwijs aan vrouwen zich in een razend tempo uit en veranderen de man-vrouwverhoudingen navenant. Emeritus universiteitshoogleraar Abram de Swaan ziet zowel de opkomt van alt-right, als het oplevende jihadisme, als een reactie op de dreiging van emancipatie. Tijdens deze avond presenteerde hij een aantal niet zo stellige stellingen als uitgangspunten voor een gesprek over emancipatie en de opkomst van extreem reactionaire bewegingen. 


Beeldbepalers Marc Mulders

Tijdens deze aflevering van Beeldbepalers gaf schilder, aquarellist, fotograaf en glazenier Marc Mulders zich bloot. Gefascineerd door het werk van de Franse impressionist Claude Monet analyseerde hij zijn picturale en spirituele kwaliteiten. Benno Tempel, sinds 2009 directeur van het Gemeentemuseum Den Haag, sprak over het late werk van Monet. Hans den Hartog Jager, criticus, curator en schrijver van onder meer het boek Verf, sprak over hedendaagse schilders in Nederland, over Mulders visie op kunst en over omgaan met natuur. 


Operatie Interview: Neelie Kroes

Operatie Interview met een van de machtigste vrouwen ter wereld: Neelie Kroes. Als ambassadeur van StartUp Delta en adviseur voor Uber is ze druk bezig met haar nieuwe missie om Nederland op te kaart te zetten voor startups. Hoe keek ze terug op 2016, het jaar waarin haar integriteit ter discussie werd gesteld? En hoe denkt zij over de toekomst van Europa?  


Slow Politics Interview Marathon

Marcia LuytenTheodor Holman en Yoeri Albrecht gingen op zoek naar de elementaire knelpunten van de verkiezingen op 6 maart 2017 in een 6 uur durende Slow Politics Interview Marathon. Zij spraken met denkers, politici, opiniemakers en kunstenaars over de toekomst van de Nederlandse politiek. Met o.a hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans, Europa-correspondent Caroline de Gruyter, politicoloog Tom van der Meer en Europarlementariër Marietje Schaake (D66).
 


Grote denkers: Duras

In deze aflevering van Grote Denkers stond Marguerite Duras (1914-1996) centraal: schrijver, filmmaker, opiniemaker met een ongezouten mening en enfant terrible van de Franse literatuur. Bewonderd door de een, bespot door de ander. Ze vernieuwde zowel de literatuur- als de filmwereld met haar eigenzinnige, poëtische en hartstochtelijke werk. Met o.a. psycholoog Marte Kaan, theatermaker Julie Cafmeyer, hoogleraar filmwetenschap Patricia Pisters.


 


De Klimaatmarathon

Hoewel de gevolgen van een opwarmende aarde niet te overzien zijn weten we dat we de aarde uitputten en de biodiversiteit afneemt. Waarom lukt het ons ondanks alle waarschuwingen maar niet om iets aan klimaatverandering te doen? Tijdens een 6 uur durende klimaatmarathon spraken we erover met o.a. kunstenaar Renzo Martens, filmmaker Marijn Poels, schrijver Lieke Marsman, Diederik Samsom (PVDA) en meer
Voor meer De BalieTV kijk hier.

27 jun '18De Balie feliciteert nieuwe burgemeester Halsema met benoeming 30 mei '18Asli Erdogan niet in staat Forum on European Culture te openen door omstandigheden in Turkse cel 04 apr '18Opinie: Geschiedenis leer je niet in de tunnel 02 mrt '18De Balie lanceert tweede lichting STUDIO 19 feb '18Forum on European Culture roept op tot actie: Act for Democracy! 29 jan '18Ressentiment als motor van de democratie? 24 jan '18What to do during Human Rights Weekend: five tips 15 jan '18De Balie organiseert twee programma's over het raadgevend referendum over de Sleepwet 04 jan '18Interview Yoeri Albrecht (De Balie), Johan Reyniers (TGA) en Wiepke Westbroek (SSBA) met SSBA Journaal 20 dec '17De Balie en DutchCulture lanceren tweede editie van het Forum on European Culture 28 nov '17Waar moet je heen tijdens IQMF 2017? 17 nov '17Stadslab Amsterdammerschap 09 nov '17De Balie vraagt aandacht en transparantie in zaak Osman Kavala 02 nov '17IDFA X De Balie: Double Bills 25 okt '17Ondanks veiligheidsrisico's komt Can Dündar toch naar De Balie 24 okt '17Turkse overheid dwarsboomt Vrijheidslezing Can Dündar 06 okt '17We zullen je missen Eberhard 26 sep '17IDFA viert dertigjarig bestaan in De Balie 13 sep '17Overpeinzingen 150 Psalms 08 sep '17De Balie lanceert STUDIO 31 aug '17De Balie voert 4 weken betaald partnerverlof in 01 aug '17Recordaantal bezoekers De Balie in afgelopen seizoen 10 jul '17'Denken moet je niet doen in het donker' 09 jun '17De Balie x 150 Psalms in TivoliVredenburg 26 apr '17De Balie Podcast 21 apr '17De Balie Podcast: Franse verkiezingen 07 apr '17De Balie presenteert PILOT Stadslab Amsterdammerschap 11 mrt '17Kijk terug: Slow Politics verkiezingsmarathon 02 mrt '17 European Press Prize en De Balie kondigen 2017 shortlist aan 17 feb '17Nurnaz Deniz wint Anil Ramdas Essayprijsvraag 25 jan '17Over wat we doen en waarom we dat doen 27 dec '16De Overnachting vanuit De Balie 30 sep '16Wat is vrijheid?
X