Stadslab Amsterdammerschap

Wat betekent het om Amsterdammer te zijn? Is het belangrijk om over grote maatschappelijke thema’s te praten? Moet je je eigen (voor)oordeel altijd in twijfel te trekken? En hoe doe je dat zonder je overtuigingen te verliezen? Tot slot: hoe kan je zelf bijdragen aan een open, vrije en democratische stad?

De Balie Leert onderzoekt dit soort vragen het komende schooljaar samen met leerlingen en docenten van het Calvijn College, Het IJburg College en het Hyperion Lyceum in Amsterdam. In samenwerking met onderzoeker Bram Eidhof en meerdere partners ontwikkelen de participerende scholen hun eigen Stadslab, een duurzaam instrument voor ervaringsgericht burgerschapsonderwijs. Stadslab is bedacht en geïnitieerd door De Balie Leert en mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam.

Leerlingen en docenten spreken met elkaar over urgente maatschappelijke thema’s, doen onderzoek in de buurt van de school door mensen te interviewen en lokale maatschappelijke thema’s op te halen waarvoor zij een buurtinterventie organiseren. Ten slotte presenteren zij alles in De Balie. Gedurende dit proces doen leerlingen burgerschapsvaardigheden op: zelfbeschikking, je verplaatsen in een ander, contact met lokale democratische instituties, etc. De scholen worden volledig eigenaar van het eigen Stadslab om het zelf verder te ontwikkelen.

Partners:
De Balie x Gemeente Amsterdam x Bram Eidhof - onderzoeker x Stichting Terra Nova Democratisch Design

"Ik las ooit een versje in de Koran waarin stond: ‘Wanneer iedereen slaapt, moet je wakker blijven.’
Dat snapte ik nooit, maar door het Stadslab klikte er ineens iets. Het betekent volgens mij dat je als mens, als burger, altijd zelf en kritisch moet blijven nadenken, niet zomaar hetzelfde doen als andere mensen. Voor mij is dat een belangrijk onderdeel van burgerschap
." Asmae (leerling)

"Ik heb geleerd tijdens het Stadslab dat ik niet hoef te wachten op de toekomst om te zijn wie ik wil zijn. Ik kan nu al verschil maken. Ik kan nu al zijn wie ik in de toekomst wil worden." Lisa (leerling)

"Door het Stadslab heb ik het inzicht gekregen dat er een verschil zit tussen een baas en een leider. Een baas die geeft orders. Een leider nodigt uit om een bepaalde richting op te gaan. En we kunnen allemaal leiders zijn in de buurt of in de stad." Naomi (leerling)

27 jun '18De Balie feliciteert nieuwe burgemeester Halsema met benoeming 30 mei '18Asli Erdogan niet in staat Forum on European Culture te openen door omstandigheden in Turkse cel 04 apr '18Opinie: Geschiedenis leer je niet in de tunnel 02 mrt '18De Balie lanceert tweede lichting STUDIO 19 feb '18Forum on European Culture roept op tot actie: Act for Democracy! 29 jan '18Ressentiment als motor van de democratie? 24 jan '18What to do during Human Rights Weekend: five tips 15 jan '18De Balie organiseert twee programma's over het raadgevend referendum over de Sleepwet 04 jan '18Interview Yoeri Albrecht (De Balie), Johan Reyniers (TGA) en Wiepke Westbroek (SSBA) met SSBA Journaal 21 dec '17Kijk het beste van De Balie in 2017 hier terug 20 dec '17De Balie en DutchCulture lanceren tweede editie van het Forum on European Culture 28 nov '17Waar moet je heen tijdens IQMF 2017? 09 nov '17De Balie vraagt aandacht en transparantie in zaak Osman Kavala 02 nov '17IDFA X De Balie: Double Bills 25 okt '17Ondanks veiligheidsrisico's komt Can Dündar toch naar De Balie 24 okt '17Turkse overheid dwarsboomt Vrijheidslezing Can Dündar 06 okt '17We zullen je missen Eberhard 26 sep '17IDFA viert dertigjarig bestaan in De Balie 13 sep '17Overpeinzingen 150 Psalms 08 sep '17De Balie lanceert STUDIO 31 aug '17De Balie voert 4 weken betaald partnerverlof in 01 aug '17Recordaantal bezoekers De Balie in afgelopen seizoen 10 jul '17'Denken moet je niet doen in het donker' 09 jun '17De Balie x 150 Psalms in TivoliVredenburg 26 apr '17De Balie Podcast 21 apr '17De Balie Podcast: Franse verkiezingen 07 apr '17De Balie presenteert PILOT Stadslab Amsterdammerschap 11 mrt '17Kijk terug: Slow Politics verkiezingsmarathon 02 mrt '17 European Press Prize en De Balie kondigen 2017 shortlist aan 17 feb '17Nurnaz Deniz wint Anil Ramdas Essayprijsvraag 25 jan '17Over wat we doen en waarom we dat doen 27 dec '16De Overnachting vanuit De Balie 30 sep '16Wat is vrijheid?
X