Turkse overheid dwarsboomt Vrijheidslezing Can Dündar

De 19e Vrijheidslezer, gevlucht en ondergedoken hoofdredacteur van Cumhuriyet (‘De Republiek’) Can Dündar, kan wegens veiligheidsredenen niet fysiek aanwezig zijn bij zijn eigen Vrijheidslezing. Een Turkse officier van justitie heeft een oproep gedaan aan INTERPOL om een arrestatiebevel uit te vaardigen voor Dündar. Omdat het op dit moment onduidelijk is of INTERPOL gehoor gaat geven aan de oproep, is het voor hem helaas niet veilig om van zijn onderduikadres in Duitsland naar Nederland te reizen. Omdat De Balie juist nu het belang van zijn visie op vrijheid onderkent, zijn we naar Duitsland afgereisd om hem daar te interviewen. Op 1 november zenden we het interview in De Balie uit. Dündar zal ook via Skype aanwezig zijn om met het publiek in gesprek te gaan.

Can Dündar: “You can imagine how sorry I am because of this last minute cancellation. But especially at this moment in time, it is more important than ever that we keep on fighting for our fundamental freedoms, and promoting democratic values.”

Yoeri Albrecht, directeur De Balie: “De Balie organiseert De Vrijheidslezing al vijf jaar, maar nooit eerder werd de urgentie van de lezing dusdanig onderstreept. Ik vind het schokkend dat wij kennelijk onze rechtstaat zo hebben in gericht dat we mee moeten werken aan de schandelijke beperkingen van vrijheid die een semi-dictator zijn burgers oplegt.”

Can Dündar was de hoofredacteur van Cumhuriyet, de oudste en meest invloedrijke krant van Turkije. Hij is momenteel ondergedoken in Duitsland. Het Turkse OM eiste levenslang tegen de hoofdredacteur, nadat Cumhuriyet in juni 2015 beelden had gepubliceerd van Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië, die waarschijnlijk bij IS terechtkwamen. Dündar en zijn collega Erdem Gul werden beschuldigd van het openbaren van staatsgeheimen, lidmaatschap van een terroristische organisatie en spionage.

In mei 2016 overleefde Dündar een aanslag op zijn leven. Op weg naar de rechtbank werd hij beschoten door een man die hem uitschold voor ‘verrader’. Na de aanslag werd Dündar veroordeeld tot 6 jaar cel. Zijn functie als hoofdredacteur legde hij neer, en vluchtte naar het buitenland. Het paspoort van zijn vrouw, Dilek Dündar, werd ingenomen. Dündar leeft daardoor al meer dan een jaar gescheiden van zijn vrouw en kinderen.

Sinds de mislukte coup vorige zomer, heeft Erdogan zijn pijlen meer dan ooit gericht op de media. De angst heeft zelfcensuur tot gevolg, maar juist nu zijn stemmen als die van Dündar van groot belang. Tijdens deze avond vertonen we het gesprek met Can Dündar over de situatie in Turkije, zijn werk, en zijn motivatie om door te gaan ondanks alles. Hij is vastbesloten: we moeten het volk de waarheid vertellen.

Na het interview met Dündar gaan we in de zaal in gesprek over de verantwoordelijkheid van Europa ten aanzien van de huidige situatie in Turkije, over de macht van Erdogan ín Europa en de invloed die de situatie in Turkije heeft op de Turkse gemeenschap hier in Nederland. Over deze vragen gaan we in gesprek met o.a. Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri, en journalist, columnist en schrijver, Erdal Balci. Fidan Ekiz, die Can Dundar vorig jaar interviewde voor Vrij Nederland, verzorgt de inleiding van het programma. Meral Polat omlijst de avond met een muzikale performance. Voor meer informatie over het programma, klik hier
 

27 jun '18De Balie feliciteert nieuwe burgemeester Halsema met benoeming 30 mei '18Asli Erdogan niet in staat Forum on European Culture te openen door omstandigheden in Turkse cel 04 apr '18Opinie: Geschiedenis leer je niet in de tunnel 02 mrt '18De Balie lanceert tweede lichting STUDIO 19 feb '18Forum on European Culture roept op tot actie: Act for Democracy! 29 jan '18Ressentiment als motor van de democratie? 24 jan '18What to do during Human Rights Weekend: five tips 15 jan '18De Balie organiseert twee programma's over het raadgevend referendum over de Sleepwet 04 jan '18Interview Yoeri Albrecht (De Balie), Johan Reyniers (TGA) en Wiepke Westbroek (SSBA) met SSBA Journaal 21 dec '17Kijk het beste van De Balie in 2017 hier terug 20 dec '17De Balie en DutchCulture lanceren tweede editie van het Forum on European Culture 28 nov '17Waar moet je heen tijdens IQMF 2017? 17 nov '17Stadslab Amsterdammerschap 09 nov '17De Balie vraagt aandacht en transparantie in zaak Osman Kavala 02 nov '17IDFA X De Balie: Double Bills 25 okt '17Ondanks veiligheidsrisico's komt Can Dündar toch naar De Balie 06 okt '17We zullen je missen Eberhard 26 sep '17IDFA viert dertigjarig bestaan in De Balie 13 sep '17Overpeinzingen 150 Psalms 08 sep '17De Balie lanceert STUDIO 31 aug '17De Balie voert 4 weken betaald partnerverlof in 01 aug '17Recordaantal bezoekers De Balie in afgelopen seizoen 10 jul '17'Denken moet je niet doen in het donker' 09 jun '17De Balie x 150 Psalms in TivoliVredenburg 26 apr '17De Balie Podcast 21 apr '17De Balie Podcast: Franse verkiezingen 07 apr '17De Balie presenteert PILOT Stadslab Amsterdammerschap 11 mrt '17Kijk terug: Slow Politics verkiezingsmarathon 02 mrt '17 European Press Prize en De Balie kondigen 2017 shortlist aan 17 feb '17Nurnaz Deniz wint Anil Ramdas Essayprijsvraag 25 jan '17Over wat we doen en waarom we dat doen 27 dec '16De Overnachting vanuit De Balie 30 sep '16Wat is vrijheid?
X