Ondanks veiligheidsrisico's komt Can Dündar toch naar De Balie

Ondank de veiligheidsrisico’s heeft Can Dündar, voormalig hoofredacteur van de oudste en meest invloedrijke krant van Turkije, Cumhuriyet (‘De Republiek’), besloten toch naar De Balie te komen om de Vrijheidslezing hier te houden. Dündar: Erdogan wants to use Interpol as his personal police force in Europe. If Interpol and the European government (like the Spanish) wants to help him that would be their choice. We will challenge it. Thus, I decide to come to De Balie, whatever the risks are...”

Amsterdamse raadsleden hebben de gemeente opgeroepen te garanderen dat Vrijheidslezer Can Dündar niet gearresteerd zal worden tijdens zijn bezoek aan De Balie. Dündar besloot eerder wegens veiligheidsredenen niet fysiek aanwezig te kunnen zijn bij zijn eigen Vrijheidslezing op 1 november. Een Turkse officier van justitie had een verzoek gedaan aan Interpol om een arrestatiebevel uit te vaardigen voor Dündar. Interpol reageert niet op de vraag van Dündar of ze ook daadwerkelijk tot arrestatie over zullen gaan. Dündar besloot woensdagochtend zich ondanks de veiligheidsrisico’s strijdbaar op te stellen en toch naar De Balie te komen om zich juist nú te spreken over de situatie voor journalisten in Turkije en vóór persvrijheid. Amsterdamse en landelijke politici reageerden geschokt op het nieuws dat Dündar niet kon komen en hebben woensdag aangeven zijn veiligheid in de hoofdstad te willen garanderen. Verschillende Tweede Kamerleden, waaronder Sadet Karabulut (SP), Dilan Yesilgoz (VVD) en Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) stelden vandaag Kamervragen over de situatie. Onder meer VVD, SP en GroenLinks geven aan Dündar’s komst te steunen. Balie-directeur Yoeri Albrecht: “De Balie organiseert De Vrijheidslezing al vijf jaar, maar nooit eerder werd de urgentie van de lezing dusdanig onderstreept."

Rutger Groot Wassink (raadslid in Amsterdam voor GroenLinks): “Juist in een vrije stad als Amsterdam moet de lezing van de heer Dündar gewoon plaats kunnen vinden. Het is onacceptabel dat de Turkse overheid dat denkt te kunnen blokkeren. De fractie van GroenLinks dringt er dan ook sterk bij het gemeentebestuur op aan om in te staan voor de veiligheid van de heer Dündar zodat De Vrijheidslezing door kan gaan.”

Marianne Poot (raadslid in Amsterdam voor VVD): “Wij willen dat het gemeentebestuur bekijkt welke maatregelen zij kunnen treffen om Dündar veilig te laten komen.”

Can Dündar was de hoofredacteur van Cumhuriyet, de oudste en meest invloedrijke krant van Turkije. Hij is momenteel ondergedoken in Duitsland. Het Turkse OM eiste levenslang tegen de hoofdredacteur, nadat Cumhuriyet in juni 2015 beelden had gepubliceerd van Turkse wapenleveranties aan rebellen in Syrië, die waarschijnlijk bij IS terechtkwamen. Dündar en zijn collega Erdem Gul werden beschuldigd van het openbaren van staatsgeheimen, lidmaatschap van een terroristische organisatie en spionage.

In mei 2016 overleefde Dündar een aanslag op zijn leven. Op weg naar de rechtbank werd hij beschoten door een man die hem uitschold voor ‘verrader’. Na de aanslag werd Dündar veroordeeld tot 6 jaar cel. Zijn functie als hoofdredacteur legde hij neer, en vluchtte naar het buitenland. Het paspoort van zijn vrouw, Dilek Dündar, werd ingenomen. Dündar leeft daardoor al meer dan een jaar gescheiden van zijn vrouw en kinderen.

Sinds de mislukte coup vorige zomer, heeft Erdogan zijn pijlen meer dan ooit gericht op de media. De angst heeft zelfcensuur tot gevolg, maar juist nu zijn stemmen als die van Dündar van groot belang. Tijdens deze avond vertonen we het gesprek met Can Dündar over de situatie in Turkije, zijn werk, en zijn motivatie om door te gaan ondanks alles. Hij is vastbesloten: we moeten het volk de waarheid vertellen.

Na het interview met Dündar gaan we in de zaal in gesprek over de verantwoordelijkheid van Europa ten aanzien van de huidige situatie in Turkije, over de macht van Erdogan ín Europa en de invloed die de situatie in Turkije heeft op de Turkse gemeenschap hier in Nederland. Over deze vragen gaan we in gesprek met o.a. Europarlementariër en Turkije-rapporteur Kati Piri, en journalist, columnist en schrijver, Erdal Balci. Fidan Ekiz, die Can Dundar vorig jaar interviewde voor Vrij Nederland, verzorgt de inleiding van het programma. Meral Polat omlijst de avond met een muzikale performance. Voor meer informatie over het programma, klik hier

27 jun '18De Balie feliciteert nieuwe burgemeester Halsema met benoeming 30 mei '18Asli Erdogan niet in staat Forum on European Culture te openen door omstandigheden in Turkse cel 04 apr '18Opinie: Geschiedenis leer je niet in de tunnel 02 mrt '18De Balie lanceert tweede lichting STUDIO 19 feb '18Forum on European Culture roept op tot actie: Act for Democracy! 29 jan '18Ressentiment als motor van de democratie? 24 jan '18What to do during Human Rights Weekend: five tips 15 jan '18De Balie organiseert twee programma's over het raadgevend referendum over de Sleepwet 04 jan '18Interview Yoeri Albrecht (De Balie), Johan Reyniers (TGA) en Wiepke Westbroek (SSBA) met SSBA Journaal 21 dec '17Kijk het beste van De Balie in 2017 hier terug 20 dec '17De Balie en DutchCulture lanceren tweede editie van het Forum on European Culture 28 nov '17Waar moet je heen tijdens IQMF 2017? 17 nov '17Stadslab Amsterdammerschap 09 nov '17De Balie vraagt aandacht en transparantie in zaak Osman Kavala 02 nov '17IDFA X De Balie: Double Bills 24 okt '17Turkse overheid dwarsboomt Vrijheidslezing Can Dündar 06 okt '17We zullen je missen Eberhard 26 sep '17IDFA viert dertigjarig bestaan in De Balie 13 sep '17Overpeinzingen 150 Psalms 08 sep '17De Balie lanceert STUDIO 31 aug '17De Balie voert 4 weken betaald partnerverlof in 01 aug '17Recordaantal bezoekers De Balie in afgelopen seizoen 10 jul '17'Denken moet je niet doen in het donker' 09 jun '17De Balie x 150 Psalms in TivoliVredenburg 26 apr '17De Balie Podcast 21 apr '17De Balie Podcast: Franse verkiezingen 07 apr '17De Balie presenteert PILOT Stadslab Amsterdammerschap 11 mrt '17Kijk terug: Slow Politics verkiezingsmarathon 02 mrt '17 European Press Prize en De Balie kondigen 2017 shortlist aan 17 feb '17Nurnaz Deniz wint Anil Ramdas Essayprijsvraag 25 jan '17Over wat we doen en waarom we dat doen 27 dec '16De Overnachting vanuit De Balie 30 sep '16Wat is vrijheid?
X