Home page_sort, page_date

De Balie lanceert STUDIO

nieuwe opleiding voor debatmakers van morgen
8 sep 2017

Op 8 september 2017 lanceert De Balie een nieuw project: STUDIO. Met STUDIO geeft De Balie jonge experts het podium en het gereedschap om deel te nemen aan het publieke debat. De Balie ziet het als haar taak om het publiek debat te stimuleren. Verschillende perspectieven van inhoudelijk specialisten voeden een gezonde debatcultuur - die van levensbelang is voor een open samenleving. Het huidige Nederlandse debat kenmerkt zich echter door een gebrek aan feiten, een overvloed aan meningen en argumenten uit de onderbuik. Te vaak zien we dezelfde mensen met dezelfde gedachten in de krant, op het podium en aan tafel. Met STUDIO wil De Balie hier verandering in brengen.

Deelnemers aan STUDIO zijn specialisten die met nieuwe ideeën en perspectieven een plek in de schijnwerpers verdienen. Zij ontmoeten meesters - topexperts binnen hun eigen vakgebied - die hen praktische vaardigheden leren om hun eigen expertise te vertalen naar het grote publiek. De meesters fungeren tijdens STUDIO ook als klankbord en steunpilaar. In drie maanden worden vijf deelnemers klaargestoomd tot makers van debat. Deelnemers van STUDIO 1 zullen te zien zijn bij o.a. Brainwash Festival, 28 oktober / TEDx Amsterdam, 17 november / De Balie, 30 november. STUDIO 2 start in februari 2018.

“STUDIO voorziet in de behoefte van alle Nederlandse media om te putten uit een zo groot en divers mogelijke vijver van inhoudelijk experts die onze samenleving met behulp van gesprek en debat voorziet van geïnformeerde ideeën over de wereld.” - Yoeri Albrecht, directeur De Balie

Met trots maakt De Balie de deelnemers van de eerste leergang bekend:

Thiëmo Heilbron is bioloog, duurzaam ondernemer en oprichter en directeur van Fawaka Nederland en de Fawaka Ondernemersschool. Hij wil dat duurzaamheid iets wordt van, voor en door íedereen, onafhankelijk van opleiding, inkomen of afkomst.

Sangita Jaghai is juriste en promovenda aan Tilburg University. Haar onderzoek richt zich op ontneming van nationaliteit. Daarnaast is Sangita als onderzoeker verbonden bij The Institute on Statelessness and Inclusion en een van de 'Faces of Science' voor de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Arna Mackic is architect, hoofd van de afdeling Architectonische Vormgeving op de Gerrit Rietveld Academie en auteur van het boek Mortal Cities & Forgotten Monuments. Het afgelopen seizoen maakte ze samen met De Balie de serie Inclusive Cities. 

Elwin van Keulen is jeugdtrainer en technisch jeugdcoördinator bij SC Cambuur. Als coach probeert hij de perfecte leeromgeving te creëren voor optimale ontplooiing van zijn jonge spelers. Een leeromgeving waar niet angst en controle centraal staat, maar waar juist ruimte is voor leren en het maken van fouten.

Sanne Terlingen is onderzoeksjournalist bij OneWorld en Argos (VPRO). Voor haar reportages of verhalen over onder andere kindersekstoerisme in Ghana, Eritrese vluchtelingen en de verborgen seksindustrie in Djibouti voor Amerikaanse militairen won zij verschillende journalistieke prijzen.

Meer informatie vindt u hier.

De deelnemers worden opgeleid door de volgende ‘meesters’:

O.a. Dr. Sinan Çankaya, cultureel antropoloog en journalist / Yvette Fijen, artistiek leider van de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie / Mirthe Frese, programmamaker De Balie / Prof. Michael Ignatieff, Canadees politicus, hoogleraar en publicist/ Prof. René ten Bos, Denker des Vaderlands, hoogleraar filosofie en managementwetenschappen / Peter Kee, parlementair redacteur VARA / Prof. Andreas Kinneging, Nederlands hoogleraar rechtsfilosofie / Dr. Chris Rutenfrans, criminoloog, redacteur de Volkskrant / Roger Ross Williams, film director, Oscar winnaar.

STUDIO is een project van De Balie. Binnen De Balie zijn Rik Seveke, Karlijn van de Graaf en Thomas van Neerbos initiatiefnemers en ontwikkelaars van STUDIO. Neem voor meer informatie of vragen contact op met Lily Schim van der Loeff: lily.schimvanderloeff@debalie.nl.  

      

X