Recordaantal bezoekers De Balie in afgelopen seizoen

Nooit eerder wisten zoveel mensen ons te vinden
1 aug 2017

Met een onvergetelijke eerste editie van het nieuwe muzikale programma Toonzetters blies Typhoon de kaarsen uit in De Balie. Het culturele seizoen is afgelopen. We kijken terug op een succesvol seizoen. Nooit eerder bezochten zoveel mensen De Balie. Nooit eerder wist onze programmering zoveel mensen te bereiken; niet alleen in de zaal maar ook thuis, via De Balie TV, social media en traditionele media. En nooit eerder ontvingen we zóveel internationale en nationale sprekers. Een aantal cijfers op een rij: 

 • Het afgelopen seizoen ontvingen we 283 internationale sprekers, uit 55 verschillende landen. De sprekers kwamen van over de hele wereld, uit landen als Pakistan, Rusland, Syrië, Frankrijk en de Verenigde Staten. Een paar voorbeelden: Timothy Snyder, Black Lives Matter co-founder Patrisse Cullors, Maajid Nawaz, Eva Schloss, Dyab Abou Jahjah, Paul Mason, Khama Rogo, Polly Higgins en Deborah Feldman.
   
 • Ook uit ons eigen land ontvingen we een indrukwekkende selectie sprekers. Om er maar een paar te noemen: Eberhard van der Laan, Sylvana Simons, Marjan van Loon, Jeroen Dijsselbloem, Rob Scholte, Neelie Kroes, Femke Halsema, Diederik Samson, Berend Strik, Arnon Grunberg, Typhoon, Rosanne Hertzberger, Clarence Seedorf, Wende, Herman Tjeenk Willink, Abram de Swaan en Frans de Waal. In totaal beklommen 1212 Nederlandse sprekers ons podium.
   
 • Onze redactie maakte in het afgelopen seizoen 450 programma’s. De projectoren in onze filmzaal vertoonden 1799 films. Er waren 37 exposities in De Balie.
   
 • Een recordaantal bezoekers wist ons dit seizoen te vinden: 99.000 mensen bezochten onze programma’s. Ook het café en het restaurant boekten records: meer dan 305.000 mensen aten, dronken en dansten in De Balie.
   
 • Nooit eerder hadden we op 1 avond zóveel bezoekers: op 1 juni bezochten bijna 1000 mensen een De Balie-programma. Op 1 juni vond dan ook het De Balie-programma met het hoogste aantal bezoekers plaats: Frans de Waal behandelde in de Grote Zaal van de Stadsschouwburg de vraag ‘wat maakt ons mens?’. Bijna 700 mensen kochten hiervoor een kaartje.
   
 • 352.000 mensen bekeken een programma op De Balie TV. De programma’s die het best bekeken zijn: Verander in de Ander, Slow Politics: Verkiezingsmarathon, Operatie Interview: Jeroen Dijsselbloem en Mena Muria.
   
 • De Balie was ook vaker dan ooit buíten onze vier muren te vinden. Maar liefst 25 keer organiseerden we een programma op locatie. De samenwerking met de Stadsschouwburg Amsterdam is daar een voorbeeld van. Andere voorbeelden zijn De Vrijheidslezing in het prachtige Arminius in Rotterdam, een programma in de Dominicaner Kerk in Maastricht in het kader van het Forum on European Culture, samenwerking met het Calvijn College en programma’s in diverse musea, zoals het Stedelijk Museum.

Vooruitblik: Michael Ignatieff en Tom Holland bij 150 Psalms
We openen het nieuwe seizoen in stijl: op 1 en 2 september is De Balie te vinden op het luisterrijke festival 150 Psalms in TivoliVredenburg Utrecht. Vol trots ontvangen we daar de meermaals bekroonde historicus en auteur Tom Holland en de wereldberoemde filosoof, historicus en voormalig politicus Michael Ignatieff. Beide toonaangevende denkers spelen een centrale rol in een moderne strijd, waarvan de thematiek in de psalmen terug te vinden is. Met deze monumentale seizoensopening zetten we de toon voor het nieuwe jaar. Op naar een nieuw record!  

--> Leestip: "Yoeri Albrecht: 'Ik vind dat schreeuwen en schelden lastig'" - Het Parool

Blijf op de hoogte via Facebook, Twitter (@DeBalie), Instagram (de_balie) of de nieuwsbrief!

X