Stadslab Amsterdammerschap

Wat betekent het om Amsterdammer te zijn? Is het belangrijk om over grote maatschappelijke thema’s te praten? Moet je je eigen (voor)oordeel altijd in twijfel te trekken? En hoe doe je dat zonder je overtuigingen te verliezen? Tot slot: hoe kan je zelf bijdragen aan een open, vrije en democratische stad?

De Balie Leert onderzoekt dit soort vragen het komende schooljaar samen met leerlingen en docenten van het Calvijn College, Het IJburg College en het Hyperion Lyceum in Amsterdam. In samenwerking met onderzoeker Bram Eidhof en meerdere partners ontwikkelen de participerende scholen hun eigen Stadslab, een duurzaam instrument voor ervaringsgericht burgerschapsonderwijs. Stadslab is bedacht en geïnitieerd door De Balie Leert en mogelijk gemaakt door de gemeente Amsterdam.

Leerlingen en docenten spreken met elkaar over urgente maatschappelijke thema’s, doen onderzoek in de buurt van de school door mensen te interviewen en lokale maatschappelijke thema’s op te halen waarvoor zij een buurtinterventie organiseren. Ten slotte presenteren zij alles in De Balie. Gedurende dit proces doen leerlingen burgerschapsvaardigheden op: zelfbeschikking, je verplaatsen in een ander, contact met lokale democratische instituties, etc. De scholen worden volledig eigenaar van het eigen Stadslab om het zelf verder te ontwikkelen.

Partners:
De Balie x Gemeente Amsterdam x Bram Eidhof - onderzoeker x Stichting Terra Nova Democratisch Design

"Ik las ooit een versje in de Koran waarin stond: ‘Wanneer iedereen slaapt, moet je wakker blijven.’
Dat snapte ik nooit, maar door het Stadslab klikte er ineens iets. Het betekent volgens mij dat je als mens, als burger, altijd zelf en kritisch moet blijven nadenken, niet zomaar hetzelfde doen als andere mensen. Voor mij is dat een belangrijk onderdeel van burgerschap
." Asmae (leerling)

"Ik heb geleerd tijdens het Stadslab dat ik niet hoef te wachten op de toekomst om te zijn wie ik wil zijn. Ik kan nu al verschil maken. Ik kan nu al zijn wie ik in de toekomst wil worden." Lisa (leerling)

"Door het Stadslab heb ik het inzicht gekregen dat er een verschil zit tussen een baas en een leider. Een baas die geeft orders. Een leider nodigt uit om een bepaalde richting op te gaan. En we kunnen allemaal leiders zijn in de buurt of in de stad." Naomi (leerling)

X