De Balie presenteert PILOT Stadslab Amsterdammerschap

docenten en leerlingen onderzoeken samen wat burgerschap is
7 apr 2017

Donderdag 6 april vond in De Balie de kick-off van Stadslab Amsterdammerschap plaats, een leergang waarin docenten en leerlingen van middelbare scholen i.s.m. stakeholders van de school in hun eigen en elkaars buurt onderzoeken wat er leeft in de stad. Samen met De Balie ontwikkelen drie Amsterdamse middelbare scholen deze leergang, die docenten en leerlingen in staat stelt samen te onderzoeken wat burgerschap is en daar een school-eigen invulling aan geven: het Amsterdammerschap. Hierin worden zij begeleid door The Learning Lab, Instituut voor Publieke Waarden, de Hogeschool van Amsterdam. Het project is mogelijk gemaakt door de Gemeente Amsterdam. Samen zullen zij oplossingen voor maatschappelijke uitdagingen bedenken - en daarmee maatschappelijke waarde creëren.

Burgerschapsvorming is een wettelijk verplicht doel van het onderwijs en staat, ongeacht politieke kleur, hoog op de wensenlijst van politici. Er is echter geen pasklaar antwoord te geven op de vraag: Wat is burgerschap?' Alle scholen vinden het een wezenlijk onderdeel van onderwijs, maar sommige van hen worstelen met de inhoud en vorm ervan en de tijd en ruimte waarin zij het kunnen onderwijzen. Maar is ‘burgerschap’ niet onderhevig aan voortdurende dialoog, en is het niet een veranderlijk iets dat een structureel gesprek behoeft?

Het doel van Stadslab Amsterdammerschap is het laten ontstaan permanente verbindingen tussen de scholen en de buurt en tussen de scholen met elkaar. Ook vindt er een structurele uitwisseling van kennis en ervaring plaats tussen verschillende docenten en leerlingen in de stad. Tegelijkertijd geven de docenten en leerlingen invulling aan Amsterdammerschap en maken ze samen de stad: burgerschap in de 21ste eeuw.

Na het volgen van de leergang is de school volledig eigenaar van het Stadslab en kan het zelf doorontwikkelen met opeenvolgende lichtingen leerlingen. In De Balie sluiten nieuwe scholen aan voor een nieuwe leergang.

De pionierende scholen die deelnemen aan deze pilot zijn het Calvijn College uit Nieuw-West, het IJburg College uit Oost en het Hyperion Lyceum uit Noord.

Op 6 juli worden in De Balie de uitkomsten van het Stadslab Amsterdammerschap van alle drie de betrokken scholen gepresenteerd en besproken. 
 

13 nov '18What to visit during IQMF 2018? 27 jun '18De Balie feliciteert nieuwe burgemeester Halsema met benoeming 30 mei '18Asli Erdogan niet in staat Forum on European Culture te openen door omstandigheden in Turkse cel 04 apr '18Opinie: Geschiedenis leer je niet in de tunnel 02 mrt '18De Balie lanceert tweede lichting STUDIO 19 feb '18Forum on European Culture roept op tot actie: Act for Democracy! 29 jan '18Ressentiment als motor van de democratie? 24 jan '18What to do during Human Rights Weekend: five tips 15 jan '18De Balie organiseert twee programma's over het raadgevend referendum over de Sleepwet 04 jan '18Interview Yoeri Albrecht (De Balie), Johan Reyniers (TGA) en Wiepke Westbroek (SSBA) met SSBA Journaal 21 dec '17Kijk het beste van De Balie in 2017 hier terug 20 dec '17De Balie en DutchCulture lanceren tweede editie van het Forum on European Culture 28 nov '17Waar moet je heen tijdens IQMF 2017? 17 nov '17Stadslab Amsterdammerschap 09 nov '17De Balie vraagt aandacht en transparantie in zaak Osman Kavala 02 nov '17IDFA X De Balie: Double Bills 25 okt '17Ondanks veiligheidsrisico's komt Can Dündar toch naar De Balie 24 okt '17Turkse overheid dwarsboomt Vrijheidslezing Can Dündar 06 okt '17We zullen je missen Eberhard 26 sep '17IDFA viert dertigjarig bestaan in De Balie 13 sep '17Overpeinzingen 150 Psalms 08 sep '17De Balie lanceert STUDIO 31 aug '17De Balie voert 4 weken betaald partnerverlof in 01 aug '17Recordaantal bezoekers De Balie in afgelopen seizoen 10 jul '17'Denken moet je niet doen in het donker' 09 jun '17De Balie x 150 Psalms in TivoliVredenburg 26 apr '17De Balie Podcast 21 apr '17De Balie Podcast: Franse verkiezingen 11 mrt '17Kijk terug: Slow Politics verkiezingsmarathon 02 mrt '17 European Press Prize en De Balie kondigen 2017 shortlist aan 17 feb '17Nurnaz Deniz wint Anil Ramdas Essayprijsvraag 25 jan '17Over wat we doen en waarom we dat doen 27 dec '16De Overnachting vanuit De Balie 30 sep '16Wat is vrijheid?
X