Home page_sort, page_date

De Balie x 150 Psalms in TivoliVredenburg

Michael Ignatieff en Tom Holland over de psalmen
9 jun 2017

Hoe kunnen de eeuwenoude psalmen ons vandaag de dag inspireren om na te denken over complexe actuele kwesties zoals de wereldwijde vluchtelingencrisis of de onzekere toekomst van Europa? Deze vraag staat centraal tijdens het 150 psalms premièreweekend in TivoliVredenburg Utrecht waarvoor De Balie, het Nederlands Kamerkoor, Festival Oude Muziek en Creative Court de handen ineen slaan. 

In het weekend van 1 en 2 september zullen 4 wereldberoemde koren – The Tallis Scholars, Trinity Wall Street Choir, het Noors Solistenkoor en het Nederlands Kamerkoor - alle 150 psalmen opvoeren van 150 verschillende componisten uit 1000 jaar koormuziek. De Balie verzorgt twee bijzondere lezingen en twaalf inleidingen.

Op 1 september om 19:30 deelt de meermaals bekroonde historicus en auteur Tom Holland zijn unieke blik op de psalmen. Op 2 september om 19:30 geeft de wereldberoemde filosoof, historicus en voormalig politicus Michael Ignatieff de psalmen nieuwe betekenis.

Ramsey Nasr, Désanne van Brederode en Oek de Jong geven inleidingen op de twaalf concerten. Zij geven telkens een bijzondere boodschap mee waarmee de luisteraar op een andere manier naar de concerten kan luisteren. 

Op beide dagen van het 150 psalms weekend organiseert De Balie twee grote lezingen van spraakmakende sprekers die de psalmen linken aan de actualiteit. Op 2 september geeft filosoof, historicus, schrijver, journalist en voormalig politicus Michael Ignatieff een lezing over de psalmen. Ignatieff is een gerenommeerd, belangrijk en actueel denker denker op het gebied van mensenrechten, nationalisme, ethische bewustzijn en internationale conflicten. Momenteel is Ignatieff voorzitter en President van de Central European University in Budapest: een baken voor democratische waarden in Centraal Europa. Sinds de Hongaarse premier Orbán afgelopen april een wetsvoorstel doorvoerde die erop gericht is om de kritische, onafhankelijke en multiculturele universiteit te sluiten, staat Michael Ignatieff centraal in de strijd om de ineenstorting van liberale democratie in Europa tegen te gaan.

Michael Ignatieff is een vooraanstaand filosoof, historicus, schrijver, journalist en voormalig politicus. Als auteur van meer dan vijftien boeken waaronder The Lesser Evil: Political Ethics in an Age of Terror (2004) en Isaiah Berlin: A Life (1998) en talloze artikelen voor o.a. The Guardian, The New Yorker en The New York Times, is hij een zeer gerenommeerd, belangrijk en actueel denker op het gebied van mensenrechten, nationalisme, ethisch bewustzijn en internationale conflicten. Tussen 2006 en 2011 was hij de liberale oppositieleider in het Canadees parlement en bovendien de wegbereider voor de huidige premier Justin Trudeau. Momenteel is Ignatieff voorzitter en President van de Central European University in Budapest: een universiteit die studenten van over de hele wereld aantrekt en een baken is voor democratische waarden in Centraal Europa. Sinds de Hongaarse premier Orbán afgelopen april een wetsvoorstel doorvoerde die erop gericht is om de kritische, onafhankelijke en multiculturele universiteit te sluiten, staat Michael Ignatieff centraal in de strijd tegen de ineenstorting van liberale democratie in Europa. Met zijn historische, literaire en filosofische kennis en politieke ervaring, zal Michael Ignatieff de eeuwenoude thema’s van de psalmen – leiderschap, macht, onderdrukking en ethische keuzes – een nieuwe, actuele betekenis geven in onze huidige samenleving waar vrijheid, democratie en mensenrechten steeds meer onder druk staan.

Tom Holland is een Britse historicus en auteur van diverse populaire historische bestsellers over de Oudheid en Middeleeuwse geschiedenis. Voor zijn boeken Rubicon: The Triumph and Tragedy of the Roman Republic (2003), Persian Fire (2005) en In the Shadow of the Sword (2012) ontving hij verschillende belangrijke prijzen. Holland presenteert het populaire BBC Radio4-programma “Making history” en schreef en presenteerde verschillende televisiedocumentaires over talloze onderwerpen: van religie tot dinosauriërs. Dit jaar maakte hij een belangrijke maar controversiële documentaire over de roots van ISIS waarvoor hij grote risico’s nam door op ISIS terrein te filmen. Met zijn zeer rijke historische en religieuze kennis zal Tom Holland zijn unieke blik op de psalmen met het publiek delen en op onnavolgbare wijze verbinden met 21e eeuwse en actuele maatschappelijke kwesties. 

Voor tickets (zowel passepartouts en losse tickets voor de concerten of lezingen) zie de website www.150psalms.com of www.oudemuziek.nl

Na het premièreweekend in Utrecht zal 150 psalms doorreizen naar het Klara festival in Brussel en het Lincoln Centre in New York.


 

                      

13 nov '18What to visit during IQMF 2018? 27 jun '18De Balie feliciteert nieuwe burgemeester Halsema met benoeming 30 mei '18Asli Erdogan niet in staat Forum on European Culture te openen door omstandigheden in Turkse cel 04 apr '18Opinie: Geschiedenis leer je niet in de tunnel 02 mrt '18De Balie lanceert tweede lichting STUDIO 19 feb '18Forum on European Culture roept op tot actie: Act for Democracy! 29 jan '18Ressentiment als motor van de democratie? 24 jan '18What to do during Human Rights Weekend: five tips 15 jan '18De Balie organiseert twee programma's over het raadgevend referendum over de Sleepwet 04 jan '18Interview Yoeri Albrecht (De Balie), Johan Reyniers (TGA) en Wiepke Westbroek (SSBA) met SSBA Journaal 21 dec '17Kijk het beste van De Balie in 2017 hier terug 20 dec '17De Balie en DutchCulture lanceren tweede editie van het Forum on European Culture 28 nov '17Waar moet je heen tijdens IQMF 2017? 17 nov '17Stadslab Amsterdammerschap 09 nov '17De Balie vraagt aandacht en transparantie in zaak Osman Kavala 02 nov '17IDFA X De Balie: Double Bills 25 okt '17Ondanks veiligheidsrisico's komt Can Dündar toch naar De Balie 24 okt '17Turkse overheid dwarsboomt Vrijheidslezing Can Dündar 06 okt '17We zullen je missen Eberhard 26 sep '17IDFA viert dertigjarig bestaan in De Balie 13 sep '17Overpeinzingen 150 Psalms 08 sep '17De Balie lanceert STUDIO 31 aug '17De Balie voert 4 weken betaald partnerverlof in 01 aug '17Recordaantal bezoekers De Balie in afgelopen seizoen 10 jul '17'Denken moet je niet doen in het donker' 26 apr '17De Balie Podcast 21 apr '17De Balie Podcast: Franse verkiezingen 07 apr '17De Balie presenteert PILOT Stadslab Amsterdammerschap 11 mrt '17Kijk terug: Slow Politics verkiezingsmarathon 02 mrt '17 European Press Prize en De Balie kondigen 2017 shortlist aan 17 feb '17Nurnaz Deniz wint Anil Ramdas Essayprijsvraag 25 jan '17Over wat we doen en waarom we dat doen 27 dec '16De Overnachting vanuit De Balie 30 sep '16Wat is vrijheid?
X