Nurnaz Deniz wint Anil Ramdas Essayprijsvraag

Schrijver en publiciste Nurnaz Deniz heeft met haar essay Ergens in Europa heb ik mijn schoenen verloren de Anil Ramdas Essayprijsvraag gewonnen. De prijs, een geldbedrag van €2500,- en een publicatie in De Groene Amsterdammer, werd donderdag 16 februari in De Balie uitgereikt door Stephan Sanders.

106 mensen namen deel aan de Anil Ramdas Essayprijsvraag. De essays werden anoniem beoordeeld door een jury bestaande uit: Stephan Sanders (voorzitter), Karin Amatmoekrim (schrijver van Het gym, Tenzij de vader), Sjoerd de Jong (NRC Handelsblad), Sheila Sitalsing (de Volkskrant) en Xandra Schutte (De Groene Amsterdammer). Sinan Çankaya met Diogenes Regenton, identiteitspolitiek en micro-revoluties en Martijn Stronks met Ken u zelf waren de andere genomineerden.

De essayprijsvraag wordt georganiseerd ter nagedachtenis aan het werk van schrijver, journalist en programmamaker Anil Ramdas. Centraal in zijn werk stonden de thema’s identiteit en beschaving. Ramdas schreef uitgebreid over de migrantenervaring en over de nostalgie naar een verleden dat nooit heeft bestaan. Hij liet zien hoezeer vrijheid bevochten moet worden op een samenleving die juist vooringenomen beelden koestert en etiketten (zoals ‘niet-westerse allochtoon’) op mensen plakt. Hij bracht de subtiele manieren in kaart waarop mensen verschillen voelbaar maken, maar legde ook harde uitsluiting bloot. In het huidige politieke en maatschappelijke klimaat is zijn werk actueler dan ooit.

Anil Ramdas vond het essay de ideale vorm voor beschouwingen over multiculturele kwesties, omdat het zich bij uitstek leent voor die persoonlijke en literaire stijl. In een essay spreek je niet namens anderen, maar alleen namens jezelf. Hij hield van essays die een mengeling zijn van persoonlijke ervaringen, journalistieke observaties en wetenschappelijke inzichten.
 

X