Over wat we doen en waarom we dat doen

Maandag 23 januari werd in De Balie een programma georganiseerd door Stichting Werkelijkheid in Perspectief waar ophef over is ontstaan. Hieronder vindt u onze reactie en de reactie van De Balie directeur Yoeri Albrecht in verschillende media.

Over wat we doen en waarom we dat doen:
 
Om onze samenleving open en vrij te houden en te voorkomen dat ideeën achter gesloten deuren verdwijnen met alle gevolgen van dien, moeten rare, nare, aparte, zelfs verontrustende ideeën worden getoond en bevraagd. In De Balie proberen we een veelheid aan meningen en ideeën te laten horen. Wij programmeren zo breed, open en vrijzinnig mogelijk. Wij geloven dat we hiermee een belangrijke taak vervullen in het vrij leefbaar en open houden van onze samenleving.
 
Een consequentie hiervan is dat er soms ideeën worden uitgesproken die schuren. Uitspraken die racistisch zijn. Die publiek, sprekers of de redactie zelf kwetsen of waar delen van het publiek, de andere sprekers of de redactie tegen zijn. Ook dat zal in De Balie blijven gebeuren, omdat wij die grens niet bepalen maar onderzoeken en daarmee ideeën bevragen, toetsen, onthullen en zichtbaar maken. De grens van deze vrije ideeëntoetsing is onze rechtstaat. Vanzelfsprekend is De Balie tegen racisme en discriminatie en voor een open, inclusieve samenleving en democratische rechtstaat. Daar werken wij ook aan, in bijna duizend programma’s per jaar.
 
Wij geloven dat de vrije uitwisseling van ideeën één van de belangrijkste methoden is om een inclusieve samenleving te behouden. Dat kan alleen als burgers met elkaar praten. Hoe lijnrecht ze soms ook tegenover elkaar staan.
Wij gaan dat gesprek voortdurend met iedereen aan. Nodigen iedereen daar graag toe uit en zullen dat blijven doen.
 
 
Yoeri Albrecht over het vrije woord in het AD
Luister hier het Mediaforum met Angela de Jon en Yoeri Albrecht op Radio1 terug
X