Het beste van De Balie uit 2016

Een overzicht van de 10 beste programma’s van 2016. Voor als je ze gemist hebt, of nog een keer wilt kijken. In willekeurige volgorde samengesteld door onze redactie.


Opening Re:Creating Europe met Jude Law en Toneelgroep Amsterdam
Toneelgroep Amsterdam opende op 1 juni samen met Jude Law het eerste Forum on European Culture. Tijdens deze eenmalige voorstelling droegen zij Europese toespraken voor gecombineerd met teksten van Shakespeare. Met een afsluiting door kunstenares Marlene Dumas.


Interview Marathon met Rem Koolhaas en Luuk van Middelaar
Architect Rem Koolhaas, politiek filosoof Luuk van Middelaar en Yoeri Albrecht ontvingen 12 uur lang non-stop gasten aan tafel om met hen te spreken over Europa en de Europese identiteit. Want wat is Europa eigenlijk? Met o.a. Tom Lanoye, Beatrix Ruf, Johan Simons, Abdelkader Benali Abram de Swaan en vele anderen. De eerste twee uur kunt u hieronder zien, kijk voor de rest hier.


Operatie Interview: Eberhard van der Laan
Tijdens de eerste editie van het inmiddels spraakmakende interviewprogramma Operatie Interview was burgemeester Eberhard van der Laan de hoofdgast. De burgemeester werd verrast door zijn eigen vrouw als geheime interviewer. Ze hadden zijn voorbereidingsmap diezelfde ochtend nog doorgenomen aan de keukentafel 

.


Vrijheidslezing Black Lives Matter co-founder Patrisse Cullors
Patrisse Cullors, mede-oprichter van Black Lives Matter, hield samen met Janaya Khan, medeoprichter van Black Lives Matter Toronto, de 15e Vrijheidslezing in De Balie. Wat kan onze samenleving in 2017 leren van een organisatie als Black Lives Matter?


Beeldbepalers: Barbara Visser - Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III revisited
Tot op de dag van vandaag, is Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III een werk dat veel vragen, emoties en reacties oproept. Vijftig jaar na Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue III onderzoekt Visser aan de hand van de levensloop van dit beroemde, befaamde en beweende schilderij, de vraag: wat is het belang  van kunst en wie bepaalt dat?


Borgen met Femke Halsema. Over idealen in kunst en politiek
Regelmatig moet een politicus een compromis sluiten, soms ten koste van zijn of haar idealen. Welke overwegingen spelen hierbij een rol En hoe zorg je ervoor dat je als politicus iets gedaan krijgt? Het Noord Nederlands Toneel speelde scènes uit hun voorstelling Borgen die het uitgangspunt voor het gesprek tussen Femke Halsema en Borgen-regisseur Ola Mafaalani vormden. over idealen in zowel de kunst als in de politiek


Wie is Poetin?
Hoe moeten we de man begrijpen die in 2016 zich mengde in de Amerikaanse verkiezingen en steeds meer Rusland in het centrum van de macht weet te plaatsen? Steven Lee Myers was jarenlang correspondent voor de New York Times in Moskou en schreef met De nieuwe tsaar de eerste complete en bejubelde biografie van Vladimir Poetin. In De Balie sprak hij met Ruslandkenners Hubert Smeets en Wierd Duk over die ene centrale vraag: Wie is Poetin? Voor wie het komende jaar de geopolitieke veranderingen wil begrijpen, een onmisbare avond.


 


IDFA: Shadow World

Regisseur en kunstenaar Johan Grimonprez maakte op basis van het onderzoek van schrijver Andrew Feinstein een documentaire over de internationale wapenhandel. Na de IDFA-vertoning van Shadow World gingen Feinstein en Grimonprez in gesprek de duistere wereld van de wapenhandel waar corruptie, leugens, hebberigheid en gruwelen de boventoon voeren.

.


Grote Denkers: Hannah Arendt
In deze aflevering van Grote Denkers stonden we stil bij het leven, het gedachtegoed en de hedendaagse relevantie van misschien wel de bekendste grote, vrouwelijke denker: Hannah Arendt (1906-1975). Samen met Nanda Oudejans, Marieke Borren en Heidi Dorudi doken we in Arendts turbulente leven en originele werken en verkennen we haar gedachtegoed. Waarom blijft haar gedachtegoed zo relevant? En hoe zou Hannah Arendt gekeken hebben naar huidige politieke kwesties zoals opkomend populisme, referenda, de vluchtelingencrisis, uitsluiting van minderheden?


 


Arnon Grunberg x Ulrich Seidl
Wat voor visie schuilt er achter de schurende en controversiële films van Ulrich Seidl, het enfant terrible van de Europese cinema? Arnon Grunberg sprak met de Oostenrijks filmregisseur en enfant terrible van de Europese cinema, Ulrich Seidl. (Duits gesproken).

X