Home page_sort, page_date

Wat is vrijheid?

De Balie en het vfonds onderzoeken het
30 sep 2016

In gesprekken, lezingen en debatten nemen De Balie en het vfonds samen met onze sprekers en bezoekers het begrip 'vrijheid' onder de loep. Waar vrijheden botsen of onder druk staan, in eigen land en in de rest van de wereld, is het van belang om te blijven discussiëren, verkennen, bevechten en betwisten. Wat is vrijheid, wat is het belang van vrijheid en hoe gaan we om met verschillende denkbeelden, normen en waarden in een wereld in verandering?

De Balie is en blijft dé plek om op een open manier de confrontatie met oude en nieuwe ideeën aan te gaan, nieuwe routes te verkennen, te luisteren en een podium te bieden aan spraakmakende denkers en makers. Blijf op de hoogte van het programma rond het thema vrijheid via de website, Facebook en Twitter.

Vrijheid is iets wat je niet kan waarderen als je het hebt, je moet het een tijdje niet hebben en dan pas begrijp je wat je mist.” Olaf Koens, journalist.


 


Professor Filosofie Huub Dijstelbloem over vrijheid


 

“The moment that you’re actually dancing, everything is lost, all the issues are forgotten.” Emancipatie activist Ashily Dior


 

Projectleider bij Vredesbeweging PAX Wim Zwijnenburg over vrijheid


 

Rechtsfilosoof Maxim Februari over vrijheid


 

Regisseur Johan Grimonprez over vrijheid


 

"Vrijheid werkt beter als mensen in staat zijn de vrijheid die ze hebben niet altijd volledig te nemen." Politiek commentator en journalist Tom-Jan Meeus


 

Evelien Tonkens over vrijheid 

 

"Het strafrecht is erop gericht om mensen zoveel mogelijk hun eigen vrijheid te laten behouden." Oud-rechter Martien Diemer  

 

Samen met het vfonds vroegen we bezoekers van het ADE naar hun betekenis van vrijheid.

 

"Free speech over blasphemy, heresy over orthodoxy, innovation over stagnation &individual autonomy of communal obligation" Maajid Nawaz.

 

Vrijheid is voor mij dat je je kritisch mag uitlaten over dingen die niet goed zijn in de samenleving.” Jaïr Stranders, theatermaker. 

“Dat je de vrijheid hebt om verdraagzaamheid in de praktijk te brengen.David Barnouw, historicus 

Vrijheid betekent voor mij leven in een land met een overheid die zich niet te veel bemoeit met zijn inwoners, en die de ruimte geeft aan individuen.” Elma Drayer, columnist.

"Dat we hier uitdrukking mogen geven aan artistieke ambities of verlangens." Kees Hulst, acteur

"Dat ik vrij kan zijn in mijn denken, schrijven en zeggen." Esther Scheldwacht, actrice.


 

No war anymore, but now capitalism rules all over Europe.” schrijver Laurent Binet


 

Schrijver Slavenka Drakulic over vrijheid


 

Theatermaker Angela Richter over vrijheidSchrijver Tom Lanoye over vrijheid


 

Oprichter Operatio Libero Flavia Kleiner over vrijheid

 

X