Home page_sort, page_date

The Stan/Jan-show

januari 2015

The Stan/Jan-show is een samenwerkingsproject tussen de in Ghana wonende straatschilder Stan Aziz Ahmed en de in Amsterdam wonende fotograaf Jan Hoek.

Tijdens het fotograferen voor een project in Kumasi maakte Jan kennis met Stan die hem hielp en assisteerde. Stan is een straatschilder en vroeg of Jan's galerie (Galerie Ron Mandos) zijn werk in de galerie zou kunnen laten zien.

Jan moest helaas 'nee' zeggen, ondanks dat hij vond dat Stan fantastisch kan schilderen in een typische Ghanese stijl. Om in het westen te tonen moet je zo origineel mogelijk zijn, terwijl Stan juist zo herkenbaar mogelijk werk moet maken om het kwijt te kunnen aan toeristen en hotels (vrouwen met kruiken op hun hoofd).

'Maar' zei Stan 'ik weet niet wat ze bij jullie willen. Kan jij mij niet zeggen wat ik moet schilderen?'
'Ja maar nee!' wou Jan gelijk uitroepen. 'Zo werkt dat natuurlijk niet!'. Maar toen dacht hij: 'Ach, waarom ook eigenlijk niet?'

Gedurende twee jaar verzon Jan wat Stan moest schilderen. Dat probeerden ze zo te doen dat de input van beiden als gelijkwaardig gezien kan worden. Alle werken moesten uiteindelijk evenveel Jan als Stan bevatten. Zo leerden ze elkaars leven steeds beter kennen en maakten ze werk dat ze nooit zonder elkaar hadden kunnen maken.

    

De opening van The Jan/Stan-show is op 10 januari van 21:15 tot 01:00. Met dj's en feest!
Aan de opening zijn twee programma's gekoppeld: De Exotische Witte en De Exotische Zwarte

De expositie loopt tot en met 5 februari.


Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het Amsterdam Fonds Voor de Kunst, Het Prins Bernhard Cultuurfonds, The My First Art Collection Club Amsterdam, Club Interbellum en Het Mondriaanfonds.

  

X