Home page_sort, page_date

Marcus Bleasdale

april 2011

Een gesprek met Bleasdale over zijn werk, zijn idealisme en overtuiging en zijn wonderlijke carrièreswitch van succesvol bankier naar documentairefotograaf. Daarnaast gaan we met een divers panel van betrokkenen in discussie over de kracht van het beeld en de dilemma’s die daarmee verbonden zijn.

Een foto zegt meer dan 1000 woorden…. Daarom reist gerenommeerd fotograaf Marcus Bleasdale met zijn camera de hele wereld over om misstanden aan de kaak te stellen. Van de Amerikaanse verslaving aan olie tot kindsoldaten in Congo en van tuberculosepatiënten in Nepal tot de vissers van de laatste blauwvintonijn. Bleasdale signaleert, documenteert en confronteert. Zijn werk werd al verscheidene malen ingezet om mensenrechtenschendingen aan te kaarten bij zowel de Verenigde Naties als de regeringen van verschillende grootmachten. Bleasdale zijn foto’s hebben dus veel impact op de toeschouwers, maar wat is de impact op de mensen over wie zijn werk gaat?

Met o.a. Marcus Bleasdale -  Fotograaf. Winnaar van o.a. The UNICEF Photographer of the Year Award 2004, The World Press Awards (2006) en The Freedom of Expression Foundation Norway (2007). Bleasdale publiceerde o.a. in The New York Times, Le Monde, TIME Magazine, Newsweek en National Geographic. Hij is de auteur van twee boeken: One Hundred Years of Darkness (2002) and The Rape of a Nation (2009). Anna Timmerman - Director at Human Rights Watch, The Netherlands. Dr. Marta Zarzycka - (Universiteit Utrecht). Zarzycka ontving een VENI beurs voor haar onderzoek: Images at war: photography, gender and humanitarian aidPeter Sterk en Fedor van Rossem - Stop de derde wereld.nl.

X