Home page_sort, page_date

Jeroen Heester

februari 2013

365spiders.  "Angst is onze sterkste emotie."
Kunstenaar Jeroen Heester (1972)
 
Toelichting:
365spiders is een intuïtief en associatief ontstaan werk dat twee jaar in beslag nam, voorafgegaan aan tien jaar vooronderzoek en experiment. De oorsprong van project 365spiders lag voor Heester in het ontwerp van de stad dat volgens Heester steeds vaker bestaat uit dezelfde rationele blokjesdozen, overal. “Ik begreep niet van wie we het niet mooier mogen maken voor ons zelf."
 
Allereerst bestudeerde Heester zorgvuldig hoe de stad in de praktijk ontworpen en gerealiseerd werd. Vervolgens experimenteerde hij in de praktijk en in theorie met het toevoegen van emotie. Iedere poging mislukte, leidde tot een nieuwe poging en tot het onvermijdelijke inzicht van de dood-heid van het spoor.
 
Heester: “De stad stoot emotie af. Haar gebruikers accepteren het, sommige verlangen het en de rest rest geen keus. Steden blijken de gebouwde verschijningsvorm van onze cultuur. Wat zij tonen is precies zoals een spiegel jou jezelf toont.”
 
Volgens Heester vindt het verstoten van emotie niet alleen plaats in de vormgeving van steden.
“Alsof wij geen mens meer mogen zijn worden menselijke eigenschappen bijna overal weg ge-managed.
Compassie en liefdevolle betrokkenheid zijn het nieuwe kwaad. Efficiënt werken, flexibele houding, positieve instelling, clean desk policy, pro actief communiceren, liegen ons dieper onze zelfontkenning in.
Onze eigenwaarde is blijkbaar zo laag dat we het toestaan onszelf te onderdrukken. 
En om dit niet te voelen, voelen we niet meer. Ik denk dat 365spiders mijn reactie hierop is.”

Heester : “Misschien wilde ik 365spiders anderen laten voelen wat we uitsluiten, want ik heb twee jaar lang elke spin met zorg en liefde volledig met de hand gemaakt. Naast hoge productiekosten kost het onrendabel veel uren. Iets wat tegenwoordig als vreemd wordt ervaren.”  
 
365 stuks. Elke spin is anders, net als mensen.
Het volledige productieproces is fotografisch vastgelegd.
Bitumen, epoxyhars, staal, gips.
Gewicht: 0.8kg. per stuk.
Prijs: n.v.t.

www.jeroenheester.nl
 

X