Home page_sort, page_date

Lauren Mae Murphy

augustus 2013

 flumen (plural flumina) / 2. fluminense (plural los fluminenses)
1.    A term used in planetary geology to refer to the river-like features on Titan
2.    (adj) of/from Rio de Janeiro


In de maand augustus exposeert Lauren Mae Murphy in het café van De Balie. Murphy, geboren en getogen Amsterdammer, studeerde eerst Sociale Psychologie en daarna Fotografie- en Film Studies in New York. Vorig jaar behaalde ze haar MA Documentaire Research in Amsterdam.

‘Ik ga zelden meer de deur uit zonder mijn grootvaders Minolta. Die camera leert me zo veel. Door een lens zie je niet alleen onderliggende structuren en gestolen momenten – het in- en scherpstellen geeft je letterlijk de kans om tot stilstand te komen en adem te halen. Het echte verhaal vormt zich vervolgens pas achteraf, wanneer vooropgestelde ideeën herzien en gereconstrueerd worden, zoals het narratief van een documentaire zich dikwijls ook pas in de montage onthult.

Ik kijk altijd naar de menselijke kant van esthetiek. Ik hou van ‘old country’, al dan niet stedelijke gebieden waar je de menselijke geschiedenis bijna kunt horen fluisteren. Op ontdekkingsreis door mijn eigen stad of De Rest van de Wereld voel ik me altijd tot dezelfde plekken aangetrokken. Plekken die zowel weids als intiem zijn, en die door de sterke invloed van het verleden altijd herkenbaar aandoen, zelfs al zien we ze voor het eerst. De serie ‘Flumen’ die in De Balie tentoongesteld wordt is gemaakt in Sao Paolo en Rio de Janeiro, waar ik in het voorjaar van 2013 was. Het Westen en de tropen, toekomst en herkomst, treffen elkaar daar in stroomversnelling. Elk herkenbaar en bekend uitzicht is daardoor nooit hetzelfde.’  

Meer info:
X