The Listening Eye - Nikki Nooteboom

2 t/m 29 juni

Hoe beleeft de kijker een kunstwerk?

Hoe beleeft de kijker een kunstwerk? Dat is het uitgangspunt van Nikki Nooteboom geweest bij het maken van de film ‘The Listening Eye’. Het vastleggen van de intense emoties van 140 zeer uiteenlopende mensen heeft een fascinerende film opgeleverd waarnaar je alsmaar wilt blijven kijken. De film is een installatie zonder begin of einde en (anders dan de trailer) zonder muziek of geluid gemaakt.

Oorsprong
Nikki kwam op het idee voor ‘The Listening Eye’ toen ze een zelfgemaakt filmpje zag van haar tienjarige dochter. Zij filmde zichzelf gedurende enkele seconden, zonder geluid. Je ziet niets anders dan de emoties op haar gezicht en de beweging van haar ogen, maar toch word je nieuwsgierig naar waar ze naar kijkt en wat er gaat gebeuren.

De uitvoering
Voor ‘The Listening Eye’ heeft Nikki 140 mensen gefilmd, gedurende 20 seconden. Dit heeft een film opgeleverd van één uur, waarin je de gezichten ziet van mensen uit alle culturen, alle leeftijden en alle geloofsovertuigingen. De film heeft geen einde omdat de film continue wordt geloopt. Elk gezicht vertelt een verhaal en kan dus op zichzelf bekeken worden. De combinatie van al die verschillende gezichten toont een dwarsdoorsnede van de mondiale samenleving.

Kijk hier voor meer info.

X