After Schengen - Ignacio Evangelista

1 t/m 3 juni

Wat is er gebeurd met de oude grensposten binnen de Europese Unie nadat deze posten in onbruik zijn geraakt? De Spaanse fotograaf Ignacio Evangelista verkende drie jaar lang de voormalige grenzen van het Europees continent.

Vanaf 2011 reisde de Spaanse fotograaf Ignacio Evangelista drie jaar door het Europese continent om de oude grensposten binnen de Europese Unie vast te leggen. Na het 1985 Verdrag van Schengen dat vrij verkeer van personen binnen de Europese Unie mogelijk maakte, zijn veel grensposten verlaten, verwaarloosd of voor nieuwe doeleinden gebruikt. Evangelista fotografeerde deze bijzondere sporen uit het verleden. Hoe zichtbaar zijn de oude grenzen van Europa nog?

Als kind kon de Spaanse fotograaf Ignacio Evangelista zich al uren bezighouden met het bestuderen van landkaarten. Decennia later heeft hij deze fascinatie voor landsgrenzen omgezet in zijn fotografieproject ‘After Schengen’.
Nu het Schengen-verdrag in gevaar is en de buitengrenzen van Europa meer dan ooit onder druk staan, krijgen de nostalgische en mooie beelden uit ‘After Schengen’ een nieuwe betekenis.

Zijn foto's zijn tijdens Re:Creating Europe (1 t/m 3 juni)  te zien in onze bovenfoyer.

Op 2 juni om 19.00 zal Ignacio Evangelista vertellen over zijn reis en ervaringen voor zijn ‘After Schengen’ project, toegang gratis.
 

X