Overzichtstentoonstelling Onverwerkt Verleden - 10 jaar Stichting Julius Leeft!

17 april t/m 27 mei 2016

Foto-expositie Tien jaar onverwerkt verleden - Stichting Julius Leeft! Met werk van Jean van Lingen en Ossa Kierkegaard

Jean van Lingen
Is sinds 1984 actief als theaterfotograaf in het Nederlandse interculturele theater. Zijn eerste opdracht in dit circuit was voor The Kingdom van Rufus Collins en Henk Tjon. Een voorstelling die gezien wordt als het startschot van de ontwikkeling van het interculturele theater in Nederland. Vanaf dat moment is Van Lingen de voornaamste fotograaf in het genre. Hij is vanaf het begin als fotograaf betrokken bij Stichting Julius Leeft! met wie hij in 2011 met zijn overzichtsfototentoonstelling mee on tour ging naar Aruba en Curaçao.

Van Lingen had al ervaring met het fotograferen van donkere huidskleuren -hij was werkzaam in de jazzscène- en kende de benodigde technische vaardigheden van het fotograferen met weinig licht en zwarte achtergronden. Binnen het theaterveld fotografeert hij voornamelijk binnen het Afro-Latin-circuit, zoals onder andere -naast St. Julius Leeft!- voor Bijlmer Parktheater, Urban Myth, De Nieuw Amsterdam, Theater RAST, Hollandse Nieuwe Festival en het vroegere MC Theater waar Leerdam 9 jaar directeur was.

Van Lingen fotografeerde in eerste instantie analoge zwart-witfoto’s die veel details en grijstinten kende. Sinds de digitale techniek fotografeert hij in kleur en kenmerkt zijn werk zich door dynamiek, het afwisselen van hoge en lage standpunten en medium en close-upshots (omdat er vaak een decor ontbrak in de voorstellingen).

In 2011 organiseerde het Theatermuseum in samenwerking met MC de fototentoonstelling It’s about the work, nothing but the work (Rufus Collins). De expositie was onder meer te zien in MC theater Amsterdam.

Ossa Kierkegaard is een Zweedse kunstenares die sinds 1999 woont en werkt in Amsterdam.
In haar werk mengt zij traditionelere vormen van tekenen en schilderen met het gebruiken van nieuwe-mediatools, softwares en digitale prints; ook fotografie maakt vaak deel uit van haar werk.
Ossa werkt veel met de relatie tussen het heden en het verleden. Zij haalt haar inspiratie uit muziek, traditionele vertelkunst, stedelijke mythen en opstandigheid en voorwaartse moed in moderne of lang vergeten helden.
Al vele jaren passen haar inspiratiebronnen bij het werk van Stichting Julius Leeft! en John Leerdam’s werk.

X