Podium / 18 dec 2013 / 20:00

Paul Verhaeghe: Mijn Idee voor Nederland

3e seizoen Mijn Idee voor Nederland i.s.m. de VolkskrantWat is het grootste probleem van ons land en hoe gaan we dat oplossen? Wat gaat er mis en welke maatregelen zijn er nodig om het tij te keren? In Mijn Idee voor Nederland gaan we voor antwoorden te rade bij politici, wetenschappers en schrijvers die een andere, vernieuwende blik op Nederland durven werpen.


Paul Verhaeghe: Mijn idee voor Nederland
Het aantal mensen dat kampt met angstige en depressieve gevoelens in zijn omgeving bleef groeien, viel Belgische hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse Paul Verhaeghe op. Hij begon te vermoeden dat dit geen individueel, maar een maatschappelijk probleem is. Hij heeft zich daarom verdiept in de relatie tussen mentale stoornissen, maatschappelijke veranderingen en identiteit.

The survival of the fittest is op papier wellicht een mooie theorie, maar toegepast op de menselijke werkelijkheid blijkt het desastreus, meent Verhaeghe. In een maatschappij waarin je zelf verantwoordelijk bent voor je succes, is het ook je eigen schuld als je niks bereikt. Dit impliceert ook dat mensen die ziek zijn zelf verantwoordelijk zouden zijn voor, misschien zelfs wel schuld hebben aan, hun eigen ziekte. Eventuele sociaal – economische oorzaken worden op deze manier terzijde geschoven. Deze aanname heeft ook invloed op de organisatie van de zorg. Volgens Verhaeghe is het juist een grote misvatting om de nadruk te blijven leggen op de individuele aansprakelijkheid in ziekte.

Over Paul Verhaeghe
Paul Verhaeghe is van opleiding klinisch psycholoog, van vorming psychoanalyticus. Zijn eerste doctoraat (1985) handelde over hysterie, zijn tweede (1992) over psychodiagnostiek. Hij werkt als gewoon hoogleraar aan de universiteit van Gent. Sedert 2000 gaat zijn belangstelling vooral naar de invloed van maatschappelijke veranderingen op psychologische en psychiatrische moeilijkheden.

Na de lezing gaat Denker des Vaderlands en filosoof René Gude in gesprek met Paul Verhaeghe.


Mijn idee voor Nederland ism de Volkskrant

Literatuur Paul Verhaeghe:
 

Identiteit  
Liefde in tijden van eenzaamheid  
Het einde van de psychotherapie  
Over normaliteit en andere afwijkingen  
Tussen hysterie en vrouw  
VPRO Tegenlicht met Paul Verhaeghe
Tweets
X