TV NL EN

Welke medische informatie is betrouwbaar?

In De Balie vertelt Gøtzsche naar aanleiding van zijn nieuwste boek hoe patiënten zelf de regie in handen kunnen nemen en gaat hij in debat over de voor- en nadelen van de mondige patiënt.

Met een muisklik kan iedere patiënt tegenwoordig een diagnose en behandeling vinden voor een kwaal. Dit lijkt een positieve trend, maar er zijn ook zorgen. Critici wijzen op patiënten die de relatie met hun arts op scherp zetten én de onbetrouwbaarheid van informatie online. Volgens kritisch onderzoeker Peter Gøtzsche is op een verantwoorde manier thuis informatie inwinnen toch mogelijk én kan het zelfs de relatie met de arts verbeteren.

In Hoe overleef ik, wegwijzer in een overvloed aan medische informatie leidt Gøtzsche de patiënt door een woud van belangen, feiten, meningen en goede bedoelingen van artsen, hulpverleners en de farmaceutische industrie. Hoe weet je of een website, een medisch specialist of een verhaal in een tijdschrift wel betrouwbaar is? Peter Gøtzsche gaat onder leiding van Natasja van den Berg onder meer in gesprek met Rob Dijkstra (Voorzitter van het Nederlands Huisartsengenootschap) en voormalig arts en epidemioloog Dick Bijl. In Het pillenprobleem stelt Bijl zeer kritische vragen over het gebruik van een aantal veel gebruikte medicijnen. Is het wel nodig en verstandig dat zoveel mensen zoveel medicijnen gebruiken?

Over Peter Gøtzsche
Peter Gøtzsche werkte ooit zelf in de farmaceutische industrie maar keerde het de rug toe en kwam in opstand. Hij stelde onder andere in zijn boek Dodelijke medicijnen en georganiseerde misdaad (2013) de praktijken van de farmaceutische industrie aan de kaak en bekritiseerde in Dodelijke psychiatrie en stelselmatige ontkenning (2015) het overmatige medicijngebruik in de psychiatrie.

Voertaal: Engels

Speakers

Peter GøtzscheMedisch Onderzoeker
Dick BijlEpidemioloog
Natasja van den BergModerator