• Voorbij het neoliberalisme: Naar een beter klimaat?
Podium / do 11 mei / 15:00

Voorbij het neoliberalisme: Naar een beter klimaat?

Het is de afgelopen eeuwen wereldwijd een volle graad warmer geworden en de temperatuur stijgt steeds sneller. Klimaatverandering kan binnen enkele decennia leiden tot ongekende overstromingen, hongersnoden, klimaatoorlogen en enorme aantallen vluchtelingen. Kortom; de urgentie om onze CO2 uitstoot te reduceren was nog nooit zo groot. Maar toch hangt Nederland nog steeds onderaan de Europese ranglijsten als het gaat om de overstap naar duurzame energie. Wat moet er veranderen?

Tijdens dit programma gaan we in gesprek over welke structurele veranderingen nodig zijn om klimaatverandering tegen te gaan. Volgens politicoloog Hein-Anton van der Heijden brengt het allesoverheersende neoliberale denken de klimaatcrisis teweeg. We moeten het neoliberalisme zien als een deel van het probleem, en niet als oplossingsstrategie.

Over deze stelling gaan we in gesprek met verschillende gasten uit het bedrijfsleven, de wetenschap, de politiek en sociale bewegingen. Hoe bereiden multinationale ondernemingen zich voor op de overstap naar duurzame energievoorziening? Waarom wordt er in het publieke debat zo weinig aandacht besteed aan de structurele conflicten die ten grondslag liggen aan klimaatverandering? Wat doen sociale bewegingen om hier verandering in te brengen? En wat kunnen we verwachten van de prioriteit van het klimaat in een nieuw kabinet?

De sprekers voor dit programma worden spoedig bekend gemaakt.

Moderator: Natasja van den Berg
 

X