• Stadsleven: van wie is de weg?
Podium / do 29 nov / 20:00

Stadsleven: van wie is de weg?

Het is oorlog op het wegdek. Auto’s, fietsen, bussen, scooters, bakfietsen, trams, riksja’s, bierfietsen, allemaal strijden ze om de ruimte op de weg en op het fietspad. Ondertussen veranderen die weg en dat fietspad ook: de ‘shared space’ en de fietsstraat waar de auto te gast is, winnen overal terrein. Van wie is de weg?

Kom donderdag 29 november naar de live talkshow Stadsleven om 20u in De Balie, over de vraag ‘Van wie is de weg?’

Programma:

  • Ontwerper van openbare ruimte van Amsterdam Ruwan Ahulivare (‘Mister Fiets’) laat aan de hand van het vernieuwde Leidseplein en het Beursplein en de ‘shared space’ achter Centraal Station zien dat het verkeer veiliger en soepeler wordt als je álle regels schrapt.
  • In Barcelona hebben gemeente en buurtbewoners de handen ineen geslagen om ‘superblokken’ te maken, waarin het autoverkeer naar de randen van de woonwijk wordt verbannen om in het hart van de wijk ruimte te maken voor voetgangers, groen en speeltuinen. Patrick Knappert woont in Barcelona en is intensief betrokken geweest bij de transformatie van zijn eigen buurt tot zo’n ‘superblok’.
  • Zoals altijd in Stadsleven toont EYE Film Institute een fragment uit het rijke archief en geeft er toelichting bij.
  • Kenneth Heijns, directeur van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS), toont de Roboat, die samen met MIT wordt ontwikkeld. Dit autonome vaartuig kan op het ongeplaveide wegdek van de stad, het water, drijvende bruggen en podia kan creëren, vuilnis ophalen, en zowel mensen als goederen vervoeren.
  • Oud-advocaat Frank Bakker sluit de avond af met een gepassioneerde column waarin hij de Amsterdamse fietser mores leert.
X