• Speech Battle! Nacht van de Dictatuur
Podium / do 13 sep / 19:30

Speech Battle! Nacht van de Dictatuur

De Balie

Wie de trucs van dictators herkent, wapent zich tegen autoritaire ontwikkelingen. En dat is belangrijker dan ooit. Dus ga op zoek naar de autocraat in jezelf en schrijf een vlammende speech voor een dictator! De Amsterdamse editie van de jaarlijkse Nacht van de Dictatuur vindt plaats op 13 september in De Balie, Amsterdam. Samen met De Balie organiseert deBuren een zevende editie van de Speech Battle. Verplaats je in de meest gehate leiders uit de geschiedenis en doe mee aan onze schrijfwedstrijd! Tijdens de avond analyseren we de kracht van woorden en hoe we ons kunnen wapenen tegen gevaarlijke retoriek.

De opdracht
Burenië, 13 september 2025. De radicaal-linkse dictator Karl Engels is vijf jaar eerder aan de macht gekomen na een bloedige volksopstand tegen de christelijk-rechts-liberale regering die er weer niet in slaagde een verlammende economische crisis te voorkomen. Om dat moment te herdenken en om zijn volgende Grote Vijfjarenplan Voor De Toekomst Van Het Volk Van Burenië uit de doeken te doen, spreekt de dictator via een nationale televisie-uitzending zijn volk toe. Schrijf zijn speech!

Spelregels

• De tekst, geschreven in het Nederlands, moet voorgelezen ongeveer 9 à 10 minuten duren (ca. 1000 woorden).
• Stuur je tekst voor vrijdag 23 augustus 2018 09:00 naar debbie@deburen.eu als een Word-bestand.
• We vragen kandidaten donderdagavond 13 september alvast vrij te houden in de agenda. Op maandag 3 september hoor je of je tekst meedingt in de Speech Battle. Voor praktische info over de Speech Battle: zie de pagina hiernaast.

De winnaar krijgt een beloning van €250 van deBuren. De jury geeft feedback op de speeches. De drie beste speeches worden na de Speech Battle op de site van deBuren gepubliceerd als tekst en als podcast. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Jury en sprekers 

Renée Broekmeulen schrijft al bijna twintig jaar speeches voor ministers (onder anderen Wouter Bos, Roger van Boxtel), staatssecretarissen, bank- en ziekenhuisdirecteuren, CEO’s van AEX-bedrijven en voorzitters van koepelorganisaties, en geeft in binnen- en buitenland trainingen en lezingen over het vak. Renée is vanaf de eerste editie van de Nacht van de Dictatuur betrokken bij de organisatie van de Speech Battles.

Kristof Geutjens werkte jarenlang als communicatiespecialist bij het Vlaamse Ministerie van Landbouw en Visserij en vervolgens bij het Kabinet van de minister-president. Sinds oktober 2014 werkt hij als communicatieadviseur en speechschrijver voor de vicepremier en Minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters van de Belgische federale overheid.

Frank van Hoorn schreef jarenlang speeches voor bestuurders in de politiek en het bedrijfsleven. Ook schreef hij een reisboek over Europese dictators: Vuil van de reis. Op dictatour door Europa. Wat ligt er dus meer voor de hand dan hem op te nemen in de jury van de Speech Battle in de Nacht van de Dictatuur? Karl Engels van Burenië is gewaarschuwd.
 

X