• Speech Battle! Nacht van de Dictatuur
Podium / 13 sep 2018 / 19:30

Speech Battle! Nacht van de Dictatuur

De Balie

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo.

Wie de trucs van dictators herkent, wapent zich tegen autoritaire ontwikkelingen. En dat is belangrijker dan ooit. Dus ga op zoek naar de autocraat in jezelf en schrijf een vlammende speech voor een dictator! De Amsterdamse editie van de jaarlijkse Nacht van de Dictatuur vindt plaats op 13 september in De Balie, Amsterdam. Samen met De Balie organiseert deBuren een zevende editie van de Speech Battle. Verplaats je in de meest gehate leiders uit de geschiedenis en doe mee aan onze schrijfwedstrijd! Tijdens de avond analyseren we de kracht van woorden en hoe we ons kunnen wapenen tegen gevaarlijke retoriek.

De opdracht
Burenië, 13 september 2025. De radicaal-linkse dictator Karl Engels is vijf jaar eerder aan de macht gekomen na een bloedige volksopstand tegen de christelijk-rechts-liberale regering die er weer niet in slaagde een verlammende economische crisis te voorkomen. Om dat moment te herdenken en om zijn volgende Grote Vijfjarenplan Voor De Toekomst Van Het Volk Van Burenië uit de doeken te doen, spreekt de dictator via een nationale televisie-uitzending zijn volk toe. Schrijf zijn speech!

Spelregels

• De tekst, geschreven in het Nederlands, moet voorgelezen ongeveer 9 à 10 minuten duren (ca. 1000 woorden).
• Stuur je tekst voor donderdag 23 augustus 2018 09:00 naar debbie@deburen.eu als een Word-bestand.
• We vragen kandidaten donderdagavond 13 september alvast vrij te houden in de agenda. Op maandag 3 september hoor je of je tekst meedingt in de Speech Battle. Voor praktische info over de Speech Battle: zie de pagina hiernaast.

Finale: Speech Battle

De drie beste inzendingen worden door een professionele jury van speechschrijvers geselecteerd en op donderdag 13 september tijdens de Nacht van de Dictatuur in de Balie in Amsterdam voorgedragen door een acteur, die voor de gelegenheid in de rol van een dictator kruipt. Het publiek kiest de beste toespraak.

Programma

Anno 2018 staat de democratie in veel democratische landen onder druk. Regeringsleiders in de Verenigde Staten, Hongarije, Polen en Turkije vallen de pers en in sommige gevallen zelfs de onafhankelijke rechtspraak aan. Vertonen leiders als Trump, Erdogan of Orban dictatoriale trekjes in hun acties, gedrag en speeches en zo ja: welke? Hoe wapent een democratie zichzelf tegen autoritaire ontwikkelingen?

  • Inleiding door moderator Nathan de Groot.
  • Gesprek met Marlies Glasius (hoogleraar internationale betrekkingen UvA), Frank van Hoorn (Vuil van de reis. Op dictatour door Europa) en rechtsfilosoof Bastiaan Rijpkema (auteur Weerbare democratie).
  • Mini-masterclass speechschrijven door jurylid en speechschrijver Renée Broekmeulen.
  • Acteur Sabri Saad El Hamus kruipt in de huid van dictator en leest de speeches van de drie finalisten voor.
  • Het publiek kiest de winnaar van de zevende Speech Battle
  • Prijsuitreiking en voorlezen juryrapport door speechschrijver/jurylid Kristof Geutjens 

Jury en sprekers 

Renée Broekmeulen (jurylid) schrijft al bijna twintig jaar speeches voor ministers (onder anderen Wouter Bos, Roger van Boxtel), staatssecretarissen, bank- en ziekenhuisdirecteuren, CEO’s van AEX-bedrijven en voorzitters van koepelorganisaties.

Kristof Geutjens (jurylid) werkt sinds oktober 2014 als communicatieadviseur en speechschrijver voor de vicepremier en Minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters van de Belgische federale overheid.

Frank van Hoorn (jurylid) schreef jarenlang speeches voor bestuurders in de politiek en het bedrijfsleven. Ook schreef hij een reisboek over Europese dictators: Vuil van de reis. Op dictatour door Europa.

Marlies Glasius is hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Amsterdam. Ze leidt momenteel een groot door de European Research Council gesponsord project over autoritair bestuur en mondialisering. 

Sabri Saad El Hamus (Caïro, 1957) groeide op in Egypte en studeerde daar economie. In 1978 vertrok hij naar Nederland waar hij in Amsterdam de Toneelacademie deed. Van 2007 tot 2017 was hij artistiek leider van theatergroep De Nieuw Amsterdam. Daar maakte hij de vijfdelige serie Pax Islamica, over de vijf zuilen van de islam: geloofsbelijdenis, rituele gebeden, aalmoezen, ramadan en pelgrimstocht naar Mekka. 

Bastiaan Rijpkema (1987) is rechtsfilosoof en als universitair docent verbonden aan de Universiteit Leiden. In 2015 publiceerde hij Weerbare democratie, waarvoor hij de Prinsjesboekenprijs 2016 en de New Scientist Wetenschapstalent-prijs 2017 won. 

Nathan de Groot (moderator) was ooit beroepstwijfelaar: dagvoorzitter, redacteur of toch (speech)trainer? Hij besloot het ten langen leste te combineren. Ooit was hij campusdichter van Tilburg University, nu is hij redacteur bij De Speld. 

X