• Sign of the Times: Mad as Hell
Podium / 2 okt 2018 / 20:30

Sign of the Times: Mad as Hell

Carles Puigdemont over woede in Europa

Ook live via facebook.com/debalie

en via facebook.com/InternationaalTheaterAmsterdam

Video On Demand: De Balie TV + De Balie Vimeo.

Dit programma vindt plaats in Internationaal Theater Amsterdam

Woede regeert in onze huidige samenleving – van het Amerika van Trump tot het Verenigd Koninkrijk, waar de strijd over Brexit onvermoeid doorgaat. Om deze toenemende woede te begrijpen spreken we tijdens de eerste aflevering van Sign of the Times met de voormalig Catalaans leider Carles Puigdemont. Iemand die in het verharde Europese politieke debat veel tegenstand opwekt, maar ook als geen ander volkswoede weet te bespelen in zijn strijd voor een onafhankelijk Catalonië.

Als er één land is waar de gemoederen tot het kookpunt zijn gestegen, dan is het wel Spanje, waar Madrid en Catalaanse separatisten lijnrecht tegenover elkaar staan. Een strijd die er toe geleid heeft dat voormalig minister-president van Catalonië, Carles Puigdemont, werd ontslagen, uit Spanje vluchtte en nu in ballingschap in België leeft. Tijdens Sign of the Times geeft Puigdemont zijn visie op de boosheid die Europa in zijn ban lijkt te hebben. Moeten we een manier zien te vinden om voorbij die politieke woede te komen? Of is woede juist een onmisbare emotie in de strijd voor gelijke rechten? Puigdemont reageert vervolgens op voordrachten uit onder andere Egmont van Goethe, over de Hollandse opstandelingen tegen Spanje, en het beroemde Saluut aan Catalonië van George Orwell, door ITA-acteurs Gijs Scholten van Aschat, Maria Kraakman en Chris Nietvelt.

Yoeri Albrecht zal hem tijdens deze avond interviewen.

Carles Puigdemont
Carles Puigdemont werd in 2016 minister-president van Catalonië. Na een referendum, illegaal verklaard door het Spaanse Constitutionele Hof, riep hij op 27 oktober 2017 de Catalaanse onafhankelijkheid uit. Diezelfde dag werd hij door de Spaanse regering uit zijn ambt gezet. Eind 2017 week hij uit naar België. Intussen riskeert hij een lange celstraf, als hij zou terugkeren naar Spanje.

Op 18 september verschijnt zijn boek De Catalaanse crisis.

Dit programma is onderdeel van Sign of the Times
Internationaal Theater Amsterdam en De Balie onderzoeken met Sign of the Times dé maatschappelijke thema’s van vandaag. In eerdere afleveringen reflecteerden Femke Halsema en Thierry Baudet op politieke identiteit, onderzochten we seksuele identiteit met o.a. Maaike Meijer, Janice Deul en Shirin Musa en wierp Franse schrijver Kamel Daoud zijn licht op koloniale identiteit. Met Sign of the Times willen De Balie en Internationaal Theater Amsterdam het gesprek openen, groepen mensen bij elkaar brengen en ruimte creëren voor meerdere perspectieven. Ook, of júist, als de meningen verschillen.

Kijk hier eerdere afleveringen terug.

Redactie: Merlijn Geurts & Yoeri Albrecht (De Balie), Johan Reyniers & Wiepke Westbroek (Internationaal Theater Amsterdam)

Voertaal: Catalaans/Nederlands 

Dit prgramma is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public!

 

 

 

 

 

 

 

X