• Nacht van de Dictatuur
Podium / za 9 sep / 20:00

Nacht van de Dictatuur

Tijdens de Nacht van de Dictatuur onderzoekt De Balie hoe dictaturen werken, hoe je met dictators om moet gaan en hoe een democratisch land de transitie kan maken naar een dictatuur. Wat is de aantrekkingskracht van de sterke leider? Op wat voor manier reikt de invloed van een autoritair of dictatoriaal regime over landsgrenzen? Moeten we onderhandelen met dictators? Vragen die al eeuwen spelen, maar in 2017 niets aan relevantie hebben verloren.

Met o.a:

Openingslezing Chams Eddine Zaougui
In de openingslezing reflecteert arabist en journalist Chams Eddine Zaougui op de aantrekkingskracht van een dictatoriaal regime en een sterke leider. Zaougui schrijft voor De Standaard en De Correspondent en publiceerde het boek Dictators. Een Arabische geschiedenis. Waarom krijgen dictators steeds weer de kans? En hoe herken je de dictator? Achteraf is het antwoord op deze vraag vaak makkelijk, maar wanneer je middenin een transitie zit, zijn de onderscheidingen onduidelijker. Voor De Correspondent schreef Zaougui: "Van Abdel Fatah al-Sisi in Egypte tot Viktor Orban in Hongarije: dictators vind je nog altijd overal. En vaak krijgen ze - vooral in het begin - alle steun van de bevolking. Hoe verandert een sterke leider in een meedogenloze despoot? En waarom is dit patroon zo hardnekkig?" In zijn lezing gaat Zaougui op zoek naar antwoorden.
Vervolgens gaat hij in gesprek met Gerda van Dijk, Hoogleraar Publiek Leiderschap en directeur bestuurder van het Zijlstra Center for Public Control and Governance. Het Zijlstra Center levert door middel van academische vormgeving een bijdrage aan de verbetering van bedrijfsvoering en bestuur van maatschappelijke organisaties. Verder is Van Dijk hoogleraar Organisatie Ecologie aan de Universiteit van Tilburg.

Daarna kan je kiezen tussen:

Interview met 'Dictator Hunter' Reed Brody in de Grote Zaal
De Amerikaanse advocaat Reed Brody zocht zeven jaar naar Hissene Habre, een van s’ werelds meest beruchte moderne dictators. Deze oud-president van Tsjaad wordt verantwoordelijk gehouden voor het martelen en doden van vele duizenden burgers tijdens zijn achtjarige bewind. Begin jaren negentig vluchtte Habre naar Senegal waar hij onbezorgd en in weelde leefde tot Brody zijn vizier op hem richtte. Uiteindelijk kreeg Habre levenslang. Brody vertelt over zijn werk, de lessen die hij geleerd heeft en zijn strijd tegen dictators wereldwijd. En hij gaat onder leiding van politiek filosoof Markha Valenta in gesprek met Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks. Sargentini bezocht onder meer Tsjaad met de commissie Ontwikkelingssamenwerking en is lid van de Democracy Support and Election Coordination Group; deze groep ziet wereldwijd erop toe dat verkiezingen correct en transparant verlopen.

Of

Mischa Cohen in gesprek met Ewoud Kieft over Het Verboden Boek
Mein Kampf: velen hebben er een mening over, vrijwel niemand heeft het gelezen. Sinds het boek in januari 2016 opnieuw in Duitsland verscheen, nadat het zeventig jaar verboden was geweest, is het debat over Mein Kampf weer in volle gang, ook in Nederland. Is het een goed idee om het opnieuw uit te geven, of is het gevaarlijk om Hitlers denkbeelden te verspreiden? En is Mein Kampf überhaupt de moeite van het lezen waard of is het niets meer dan het haatdragend geraaskal van een psychopaat? Door onverwachte gebeurtenissen raakte schrijver en historicus Ewoud Kieft verstrikt in wat ooit de bijbel van het nationaalsocialisme was. Hij besloot Mein Kampf minutieus door te spitten, telkens met de vraag in het achterhoofd: waarom hebben miljoenen Europeanen zich hierdoor aangetrokken gevoeld? Kieft gaat erover in gesprek met Mischa Cohen, journalist voor Vrij Nederland en schrijver van o.a De Nazileerling - over de schuldige jeugd van Dick Woudenberg.

Artistiek onderzoeker Eef Veldkamp maakte geïnspireerd op Hannah Arends The Origins of Totalitarism de Totalitaire Rubrics. Vanavond presenteert Veldkamp de Rubrics aan het publiek en daagt hij hen uit na te denken over de vraag of zij in een totalitaire dictatuur leven: want misschien is de dictatuur wel niet zo vreemd van de democratie..

Redactie: Tim Wagemakers

De voertaal op de Nacht van de Dictatuur is Nederlands, met uitzondering van het interview met Reed Brody.
Houd de site in de gaten voor de verdere line-up!

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door het vfonds

X