• Medische Missers
Podium / 29 okt 2018 / 20:00

Medische Missers

over het doorbreken van de zwijgcultuur in ziekhuizen


Live uitzending
vanaf 20:00 uur

 

In Nederland sterven elke maand zeker 20 ziekenhuispatiënten door medische fouten, maakte de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd afgelopen maart bekend. Het is al jaren verplicht om medische fouten te registreren, maar sommige ziekenhuizen namen die verplichting tot voor kort niet zo serieus. Vanavond doorbreken we de zwijgcultuur rond medische missers met betrokkenen.

De avond wordt geopend door Adriënne Cullen. Door een medische fout is zij nu terminaal kankerpatiënt. Cullen weet niet hoe lang ze nog heeft. Een fout maken is erg, maar er niets van leren nog erger. Het verhaal van Adriënne Cullen staat niet op zichzelf. Rond medische missers heerst een zwijgcultuur. Ziekenhuizen en artsen zijn bang om openlijk te vertellen over hun fouten. Die terughoudendheid is begrijpelijk: er is geen beroep ter wereld waarbij het kleinste foutje al fataal kan zijn. Tegelijkertijd staat het belang, en het leven van de patiënt voorop. Hoe kunnen ziekenhuizen en artsen beter om gaan met fouten, en er van leren?

We praten onder andere met Ineke Sybesma (directeur van het Fonds Slachtofferhulp) Rob Florijn (voormalig voorzitter van de Raad van Bestuur van het Diakonessenhuis in Utrecht), Erik Scherder (neuropsycholoog), Jan Jaap Erwich (Gynaecoloog-Perinatoloog UMCG), Bart Meijman (huisarts) en Hans Kraak (voorzitter van de prof. dr. Bob Smalhout Stichting)

Lennart Booij leidt de avond.

Dit programma is tot stand gekomen in samenwerking met de Prof. dr. Bob Smalhout Stichting. Deze stichting is vernoemd naar de overleden hoogleraar, medicus en columnist die een voorvechter was van transparantie over medische fouten en kritiek op de eigen beroepsgroep niet schuwde. De stichting is opgericht om de strijd van Smalhout als het gaat om een eerlijke en transparante gezondheidszorg bij medische fouten.

Redactie: Sophie Rutenfrans


 

X