• KennisCafé: De Weg Kwijt
Podium / 17 sep 2018 / 20:00

KennisCafé: De Weg Kwijt

De Balie i.s.m. KNAW, De Volkskrant en NEMO

Ook live via facebook.com/volkskrant

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo.

Wij zijn dagelijks bezig met onze weg vinden in de wereld. Van huis naar werk of school, naar de winkel en weer door naar een verre afspraak. Hoe vinden wij deze weg? Kan iedereen zich even goed oriënteren? Zijn mannen beter in navigeren dan vrouwen? Of omgekeerd? Wij zijn misschien wel ons oriëntatie vermogen aan het verleren met al onze moderne navigatiesystemen zoals TomTom en Google Maps. Moderator Martijn van Calmhout baant zich een weg in de wetenschap van het oriënteren.

We spreken met o.a:

  • Leidse neuropsycholoog Ineke van der Ham doet onderzoek naar hoe mensen navigeren en wat er gebeurt wanneer je dat niet meer kunt door ziekte.
  • Bioloog Kamiel Spoelstra (NIOO-KNAW) weet meer over hoe vleermuizen de weg vasthouden en binnen ongelooflijk complexe en grote mergelgroeven tot op de centimeter hun eigen plekje weten te vinden.
  • Reinout Rutte (TU Delft) maakte een lijvig boekwerk met plattegronden van Jacob van Deventer, die in de 16e eeuw vele zeer accurate stadsplattegronden in De lage Landen landen maakte. Hoe deed Van Deventer dat met de beperkte middelen van toen?
  • Christian Tiberius, specialist op het gebied van plaatsbepaling, sensoren en autonavigatie en gaat vertellen over technische mogelijkheden nu en in de toekomst.
  • Peter van Meir vertelt over de app Wander waar je kunt dwalen zonder verdwalen door Amsterdam.

Over KennisCafé:
Elke derde maandag van de maand duikt KennisCafé in de wondere wereld van wetenschap. Samen met academici, deskundigen en spraakmakers bevraagt de immer nieuwsgierige moderator Martijn van Calmthout de actualiteit. Eigentijdse wetenschapsjournalistiek, maar dan live. Elke aflevering is een experiment, een enquête of een proefje. Wat is de maatschappelijke implicatie van wetenschap? En andersom, wat is de invloed van de maatschappij op de wetenschap? Tijdens KennisCafé is de Grote Zaal een café. Een dynamische ontmoeting van columns, live interviews en debat, met een wetenschappelijke demonstratie of experiment. 

Foto © Brian Miller

Dit programma is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public


 

X