• Keeping It Real Art Critics (KIRAC)
Cinema / 26 apr 2018 / 20:00

Keeping It Real Art Critics (KIRAC)

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo.

In 2016 bibberde de Nederlandse kunstwereld van angst: KIRAC zag het licht! Keeping It Real Art Critics bestaat uit Stefan Ruitenbeek en Kate Sinha. Met Nietzsche onder de arm en gewapend met filmcamera en richtmicrofoon doen zij verslag van tentoonstellingen of reflecteren op vastgeroeste dogma’s binnen de culturele sector. Tijdens deze avond zal de première plaatsvinden van de nieuwste KIRAC episode. Aansluitend gaan we aan tafel met Kate en Stefan en panel om het te hebben over kunst, politiek en nieuwe vormen van kritiek.

De afgelopen twee jaar was er veel te doen rondom KIRAC. Ze werden beschuldigd van racisme en seksisme en de vertoning van hun nieuwe film werd geweigerd door de Rietveld Academie. De stijl van KIRAC is hard: Stefan en Kate schuwen de directe confrontatie niet, en spelen –wanneer het hen uitkomt- hard op de man.

Waait er met KIRAC een frisse wind door de Nederlandse kunstkritiek? Bewijst alle commotie dat zij de vinger op de zere plek leggen? Of is KIRAC enkel een olifant in de porseleinkast? Is hun confronterende methode problematisch? We onderzoeken het deze avond nader door middel van film en gesprek met o.a. KIRAC, Timon Dias (GeenStijl), Thijs Broer (Vrij Nederland), Emmelie Koster van No Man's Art Gallery.

Tijdens deze avond zal de première plaatsvinden van de nieuwste KIRAC episode genaamd KIRAC 13: 'Stigma'. 

X