• Jouw kleding, haar activisme
Podium / di 16 mei / 20:00

Jouw kleding, haar activisme

I.s.m. Mama Cash en Schone Kleren Campagne

In verschillende landen ter wereld hebben vrouwen die werkzaam zijn in de kledingindustrie te maken met misbruik, slechte en onveilige arbeidsomstandigheden, lage lonen en onderdrukking. Strijdvaardige vrouwelijke activisten brengen verandering in deze situaties. In dit programma praten we met o.a. Zehra Khan, toonaangevend activist uit Pakistan, over hoe zij zich inzet voor de rechten van vrouwen, wat zij wil veranderen in het systeem en waar de verantwoordelijkheid ligt van overheden, bedrijven en de consument.

Activisten als Khan vechten voor de rechten van werkende vrouwen binnen grote bedrijven en patriarchale systemen. Op welke manier doorbreek je uitbuiting door machtige bedrijven? Hoe zorg je ervoor dat de stem van de werkende vrouwen gehoord wordt, terwijl discriminatie op basis van geslacht verankerd ligt in het dagelijks leven?

In 2001 begon Khan met het organiseren van thuiswerkende vrouwen. Deze vrouwen begonnen klein en informeel. Ze groeiden uit tot de gevestigde organisatie, Home Based Women Workers Federation met een stem en invloed. Hoe zorgen deze vrouwen door middel van vereniging voor een verandering in het systeem? We praten erover met Khan en andere deskundigen en gaan tijdens de avond ook in op wat de consument kan doen.

Dit programma is in samenwerking met Mama Cash, dat financiële steun geeft aan vrouwen, meiden en transgenders die zich organiseren om hun eigen situatie en die van hun gemeenschap te verbeteren. Schone Kleren Campagne brengt verschillende organisaties die zich met kleding bezighouden samen, om de arbeidsomstandigheden in de kledingindustrie te verbeteren. Dit programma is onderdeel van het project Women Power Fashion, dat mogelijk wordt gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.

Moderator: Ama van Dantzig
 

X