• How Trump might Save the EU
Podium / wo 10 mei / 20:00

How Trump might Save the EU

Ivan Krastev on the future of the EU

Zal de Europese Unie 2017 overleven? Wat kunnen we verwachten van de verkiezingen in landen die cruciaal zijn voor de toekomst van Europa? En waarom zou het wel eens zo kunnen zijn dat uitgerekend Donald Trump blijkt Europa van haar ondergang te behoeden?

Op 10 mei, vlák na de Franse verkiezingen, spreken we met Europa’s meest invloedrijke politicoloog, Ivan Krastev, over bovenstaande vragen.

´De Europese Unie is dood, maar is zich hier nog niet van bewust´, zei Marine Le Pen, partijleider van Front National, recent. Hoewel deze uitspraak in de media al snel werd tegengesproken, is de vraag of de EU het cruciale jaar 2017 zal doorstaan, wel degelijk één die speelt in het achterhoofd van veel Europeanen. Kunnen we de opkomst van het populisme en nationalisme tegengaan? Welke lessen geeft Ivan Krastev Europa mee in een jaar waarin het voortbestaan van de EU op het spel staat?

Krastev beschreef in The New York Times in het artikel How Trump Might Save the EU, dat Amerika wel eens opnieuw Europa’s redding zou kunnen zijn. Door de winnende strategie en retoriek van Trump te adopteren, snijden populisten in Europa volgens Krastev zichzelf in de vingers.

Ivan Krastev reflecteert deze avond op wat 2017 betekent voor de toekomst van de EU.

Over Ivan Krastev
Ivan Krastev (1965) is Bulgaarse politicoloog en commentator. Hij is voorzitter van het Centre for Liberal Strategies in Sofia en fellow bij het Institute for Human Sciences in Vienna (IWM). Hij doceert, spreekt en schrijft veel over de democratische crisis in Europa. Hij is auteur van de provocatieve boeken In Mistrust We Trust: Can Democracy Survive When We Don’t Trust Our Leaders? (2013) en Democracy Disrupted: The Politics of Global Protest (2014). 
 

Voertaal: Engels

Aanbevolen literatuur:

 

 

Re:Thinking Europe
auteur: Yoeri Albrecht Mathieu Segers

What is Europe? This question is ever more pressing, as present day Europe wallows in crisis - its deepest since the process of European integration took off in the 1950s. The current state of affairs sets the stage for this book. It brings together leading international thinkers and scholars of different generations in a feverish quest to better understand Europe's present state. Lees meer

Bestel dit boek 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                         

X