• Hoe maakbaar is het leven?
Podium / wo 19 sep / 20:30

Hoe maakbaar is het leven?

Voel je je ongelukkig? Heb je een burn-out? Dan moet je daar zelf maar een oplossing voor vinden. Negatieve emoties als angst en verdriet mogen steeds minder plaats innemen in onze snelle en naar geluk strevende maatschappij. We kijken niet graag naar mensen bij wie het even niet lukt, en het past ook niet in het plaatje dat we van onszelf hebben. En dat terwijl moeilijke ervaringen en negatieve emoties, vaak veel te belangrijk zijn om weg te stoppen. Je kunt er zelfs heel veel van leren, als je ze de ruimte geeft, zegt theoloog Christa Anbeek. Tijdens deze avond onderzoeken we de maakbaarheid van het leven en hoe we moeten reageren als het tegenzit.

Christa Anbeek is theologe, schreef een boek over deze levensvragen, en ontwikkelde een methode om om te kunnen gaan met ontregelende ervaringen: ‘Te midden van lijden en kwaad, verbijstering en verwondering, wordt iets van ultiem belang zichtbaar. Om te kunnen ontdekken wat er op het spel staat, dienen wij de diepte van onze ervaringen te vertrouwen. Onmisbaar zijn hierbij rituelen, taal, spreken, verbeelden en delen. Elkaar vertellen wat ons van ons stuk bracht, in welke afgrond wij tuimelden. Al delend, sprekend of stamelend, soms met beelden of muziek, of juist in stilte worden nieuwe wegen zichtbaar.’

Yvonne Zonderop zal de avond leiden. Zij is journalist voor de Groene Amsterdammer en schreef onlangs het boek Ongelofelijk: over de verrassende comeback van religie.

Bregje Hofstede publiceerde in diverse literaire tijdschriften en kranten en schrijft voor De Correspondent. Haar debuutroman De hemel boven Parijs werd genomineerd voor vele prijzen en werd vertaald naar het Deens en Duits. In 2016 verscheen De herontdekking van het lichaam: over de burn-out. Op deze avond vertelt ze over haar ervaringen en wat haar zoektocht haar heeft opgeleverd. Hoe is de verhouding tussen lichaam en geest?

Op deze avond willen we even niet horen hoe goed het met je gaat. We willen de ruimte geven aan moeilijke momenten. Aan momenten waarop je het even niet meer ziet zitten. Als je namelijk stilstaat bij die momenten, kun je ook bedenken wat jou toen geholpen heeft, en dat je niet alleen bent. Want niemand is alleen maar gelukkig.

Houd de website in de gaten voor de definitieve line-up van dit programma.

Redactie: Sophie Rutenfrans 

Foto Christa Anbeek gemaakt door: Corbino.

X