• Grote Denkers: Marguerite Duras
Podium / do 7 sep / 20:00

Grote Denkers: Marguerite Duras

“Toevallig ben ik geniaal. Maar ik ben er nu langzamerhand aan gewend geraakt.” – Marguerite Duras

In deze aflevering van de programmareeks Grote Denkers staat schrijver en cineast Marguerite Duras (1914-1996) centraal: De Grande Dame van de Franse literatuur, bekend door de gelauwerde film Hiroshima mon Amour (waarvoor ze het script schreef) en boeken als L’Amant waarvan miljoenen aantallen werden verkocht.

Duras groeide op in Indochina (het huidige Vietnam) waar ze leed onder de rauwe sociaal-economische en raciale ongelijkheid en de niet-aflatende schaamte dat ze bij de geprivilegieerde “kleine blanken” hoorde. Om aan het leven te ontsnappen leefde ze in haar eigen wereld, die ze creëerde in haar experimentele en onorthodoxe werk en werd zo de meest gelezen, maar tegelijkertijd meest betwiste schrijfster van Frankrijk.

Deze aflevering duiken we in de (fictionele) wereld van Duras en gaan we op zoek naar de kracht van haar geliefde maar ook controversiële werk.

Grote Denkers
Grote Denkers is een programmareeks waarin inspirerende vrouwelijke schrijvers/denkers uit de wereldgeschiedenis centraal staan. Vrouwen die stuk voor stuk onze kijk op de wereld hebben veranderd en teksten schreven die vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreken.

Redactie en presentatie: Merlijn Geurts & Mirthe Frese
 

X