• Grote Denkers: Duygu Asena
Podium / vr 1 dec / 20:00

Grote Denkers: Duygu Asena

We sluiten het tweede seizoen Grote Denkers af met de Turkse schrijfster en feminist Duygu Asena (1946-2006).

Asena was betrokken bij de uitgaven van verschillende vrouwenbladen die zich richtten op vrouwenemancipatie en schreef o.a. de romans Er is geen liefde en De vrouw heeft geen naam. Dit laatste boek was een instant bestseller, maar werd in 1998 bij de veertigste druk verboden door de Turkse regering omdat het zogenaamd gevaarlijk was voor kinderen en ondermijnend was voor het huwelijk als instituut. Na twee jaar van rechtszaken werd het boek weer toegestaan en o.a. vertaald naar het Nederlands en Duits. Asena zette zich haar hele leven in voor de rechten van vrouwen en tegen huiselijk geweld.
Tijdens deze editie van Grote Denkers staan we stil bij het werk en leven van Duygu Asena en de vrouwenbeweging in Turkije vanaf het Ottomaanse Rijk.

Grote Denkers
Grote Denkers is een programmareeks waarin inspirerende vrouwelijke schrijvers/denkers uit de wereldgeschiedenis centraal staan. Vrouwen die stuk voor stuk onze kijk op de wereld hebben veranderd en teksten schreven die vandaag de dag nog steeds tot de verbeelding spreken.

Redactie en presentatie: Merlijn Geurts & Mirthe Frese
 

X