• Duivelse Dilemma's: Het laatste verhoor
Podium / zo 25 nov / 20:00

Duivelse Dilemma's: Het laatste verhoor

Twee rechercheurs hebben nog acht uur om een terrorismeverdachte, de Somalisch-Nederlandse Mahdi, tot een bekentenis te brengen. Hij wordt ervan verdacht in Syrië te zijn geweest en een aanslag voor te bereiden, maar hard bewijs ontbreekt. Mogen ze hem vasthouden en veroordelen, enkel op basis van aanwijzingen en zijn gedachtegoed?

Voorafgaand aan de première van de film Het laatste verhoor onderzoeken we met experts en een ervaringsdeskundige de verhouding tussen gewetensvrijheid en veiligheid: hoe ver moet de staat gaan om burgers te beschermen? Hoe onderscheiden we slachtoffers en daders? Hoe voorkomen we radicalisering? Wat speelt er in het hoofd van iemand die overgaat tot geweld? Schrijver Willem Jan Otten zal de avond aftrappen met een essay.

'Duivelse Dilemma’s' is een reeks korte fictiefilms waarin spraakmakende filmmakers hun hoofdpersonen voor een onmogelijke keuze stellen. In de films worden actuele maatschappelijke thema’s vertaald in persoonlijke dilemma’s. Hoe blijf je een goed mens onder extreme omstandigheden? Tijdens de laatste aflevering in de reeks Duivelse Dilemma's kijken we Het Laatste Verhoor, een film van Jaap van Heusden.

Willem Jan Otten (1951) is schrijver, essayist, dichter en filmbeschouwer. In 2014 won hij de P.C. Hooft-prijs voor zijn beschouwend oeuvre, vanwege zijn originaliteit en persoonlijke manier van schrijven. In zijn werk speelt het spel tussen kijken, niet kunnen kijken en de spanning van het bekeken worden, en neemt hij je denkend op papier mee naar een uitkomst die ook voor hem nog onbekend is.

Een co-productie met Human en Talent United
Moderatie: Kees Vlaanderen
Voertaal: Nederlands

X