• De Spaanse Brabander en andere gelukzoekers
Podium / vr 24 aug / 20:00

De Spaanse Brabander en andere gelukzoekers

Bredero 400 jaar later

In augustus wordt de 400ste sterfdag van G.A. Bredero uitgebreid herdacht, de bloemrijke Amsterdamse schrijver uit de Gouden Eeuw. Op deze avond in De Balie staat zijn bekendste theaterstuk centraal: De Spaanse Brabander. Een verhaal over immigratie en integratie, egoïsme en gemeenschapszin, vastgeroeste meningen en nieuwe ideeën. Dat zijn ook de thema’s van onze tijd.

Dr. Erika Kuijpers geeft een lezing over de sociale gevolgen van migratie in Amsterdam in de 17e eeuw. Daarbij reflecteert ze op de parallellen, maar ook de grote verschillen, tussen het huidige Amsterdam en de stad van Bredero. Theatergroep Kale speelt verschillende scènes uit het stuk. Wat is er zo bijzonder aan het taalgebruik van Bredero en moeten we vandaag de dag nog wel lachen om de humor in deze klucht?

Tot slot, gaan we in gesprek met gerenommeerd regisseur Gerardjan Rijnders, die in 2019 De Spaanse Brabander weer op de planken brengt en de jonge theatermaker Soufiane Moussouli, die momenteel op de Parade speelt met de voorstelling Gelukszoekers. Is de Spaanse Brabander nog relevant wanneer we de huidige tijdgeest willen duiden? En hoe zou zo’n stuk geactualiseerd kunnen worden naar de belevingswereld van een nieuwe generatie Amsterdammers, die ook moet omgaan met migratie, discriminatie en vragen over identiteit?

Dit programma kwam tot stand in samenwerking met Stichting Bredero 2018

Erika Kuijpers is werkzaam als Universitair Docent Cultuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Zij schreef het boek Migrantenstad. Immigratie en sociale verhoudingen in zeventiende-eeuws Amsterdam (Hilversum 2005) waarvoor ze in 2007 de Keetje Hodshonprijs ontving van de Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen 

Gerardjan Rijnders (Delft, 1949) is regisseur, auteur en acteur. Hij was vanaf 1987 tot 2001 artistiek leider van Toneelgroep Amsterdam. Daarna werkte hij als freelancer voor talloze, zeer uiteenlopende groepen en gezelschappen in binnen- en buitenland. Zijn teksten zijn in meerdere talen vertaald. 

Theatermaker en acteur Soufiane Moussouli maakte eerder de voorstelling Marokkanen huilen niet. Momenteel staat hij op de Parade met de voorstelling Gelukszoekers waarin hij het verhaal vertelt over zijn neef Hamza die nadat hij uit Marokko vluchtte 5 jaar illegaal in Molenbeek verbleef. Waarom wil Hamza zo graag naar Europa terwijl Soufiane eigenlijk niets liever wil dan in Marokko wonen?
 

 

X