• De onzichtbare arbeider: uit het oog uit het hart
Podium / 25 apr 2017 / 20:30

De onzichtbare arbeider: uit het oog uit het hart

Hoe zorgen we voor eerlijk werk in landen ver hier vandaan?

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo.

Met Pasen eten we gemiddeld 47 chocolade eitjes per persoon. Hoewel we graag anders zouden geloven, worden die eitjes niet gelegd door een vrolijke paashaas. Onze eieren worden gemaakt door mensen, een keten van mensen. Met aan het begin van die keten degene die we het snelst - en liefst - vergeten: de cacaoboer.

Tijdens dit programma zetten we de onzichtbare arbeider achter onze producten waar hij hoort; niet in ons achterhoofd maar op ons netvlies. Zodat we even aan ze denken. Zoals de cacaoboeren in West-Afrika met een dagloon van een halve dollar per dag. Op papier hebben ze rechten, in de praktijk niet. Keurmerken sussen ondertussen ons geweten, maar hebben nauwelijks effect. Wat moet er gebeuren? Wie is er verantwoordelijk? En wat kunnen wij hier doen om de positie van de arbeider daar te verbeteren? Bestaat er überhaupt zoiets als slaafvrije chocola? 

Met o.a. Enver Loke, mede-oprichter van Chocolatemakers en Dick de Graaf, voorzitter van de cacaostuurgroep bij EFFAT, een overkoepelende vakbond op Europees niveau en Mukete Sako Warren, Secretaris-generaal van de International Cocoa Farmers Organization (ICCFO).

De Balie organiseert in samenwerking met Mondiaal FNV een zesdelige serie over de huidige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Deze avond richten we ons specifiek op de positie van arbeiders aan het begin van de productieketen. Met onze sprekers en het publiek gaan we op zoek naar oplossingen. De beste ideeën komen in de lift en samen bepalen we welke weg we willen inslaan en, belangrijker nog, wat ervoor nodig is om dit te kunnen verwezenlijken.

 


 

Tweets
X