• De Alternatieve Rolodex
Podium / 21 sep 2018 / 20:00

De Alternatieve Rolodex

voor een beter publiek debat


Live uitzending
vanaf 20:00 uur

Gemist? Video's komen op De Balie TV en De Balie Vimeo.

“Meningen zijn als hamburgers. Ze zijn makkelijk te krijgen, ze ruiken lekker, je geniet er even van, maar in the end hou je er een onverzadigd gevoel aan over.” Lamyae Aharouay benoemt in het NRC van 19 juli 2018 een belangrijk mankement van het publiek debat. Peter R. de Vries vertelt ons hoe het zit in de zorg, Jort Kelder voert het hoogste woord over het associatieverdrag met Oekraïne en Marianne Zwagerman – waarvan is zij geen expert? Bij de grote talkshows, in de kranten en op sociale media wordt de toon steeds door dezelfde mensen gezet. Zit je eenmaal in het systeem, dan ben je slechts een google-zoektocht verwijderd van deskundigheid. Het maakt meer uit wié je bent en wat je vindt, dan waaróm je dat vindt en waarop je dat baseert. 

Dus iemand die ooit op televisie iets over immigratie heeft gezegd staat in het systeem als immigratie-expert. En wanneer het NOS-programma Studio Rusland gevraagd wordt waar de voetbal-liefhebbende vrouwen zijn, zeggen ze: die zijn er niet.

Maar wat als ze gewoon nog niet in de telefoon staan van de hoofdredacteur?

Daarom organiseert De Balie STUDIO een avond met: De Alternatieve Rolodex. We kijken naar wat het publieke debat is en hoe je er een woordje tussen krijgt als nieuwe expert met:

  • Architect & hoofddocent aan de Rietveld Academie Arna Mackic.
  • Verloskundige en promovenda Bahareh Goodarzi.
  • Historica en promovenda Katie Digan.

En daarna bespreken we hoe het werkt achter de schermen. Hoe kies je als redacteur of journalist wie of wat in de schijnwerpers komt te staan?

Met:

  • Talkshow redacteur Rachel Franse, al vijftien jaar werkzaam achter de schermen bij talkshows zoals Pauw & Witteman & Jinek. Eerder schreef ze het boek 'De Slag om de Gast', over hoe een redacteur te werk gaat.
  • Journalist & columnist Nausicaa Marbe, schrijft en schreef voor o.a. De Telegraaf, Vrij Nederland en de Volkskrant, NRC Handelsblad en Trouw.
  • Programmamaker Absaline Hehakaya, Hoofd Cinema van De Balie en verantwoordelijk voor alle programmering rondom De Balie Cinema.

De avond wordt gemodereerd door social designer en bedenker van Terra Nova Minimaatschappij Lisa Hu

------------------------
STUDIO is een initiatief van De Balie bedacht door Karlijn van de Graaf, Thomas van Neerbos en Rik Seveke, Het is een opleidingstraject waarbij jonge experts leren hoe ze hun expertise naar het grote publiek vertalen. Gedurende drie maanden gaat een groep van 8 tot 10 deelnemers in gesprek met ervaren meesters als Femke Halsema, Mostafa Hilali en Daria Bukvić.

Zie hier enkele media optredens van STUDIO deelnemers: Video column Bahareh Goodarzi in Vrij Nederland, TEDx talk Arna Mackic en opiniestuk Katie Digan in Het Parool: 'Foute namen voor straten en tunnels moeten wél weg.'

 

X