• Bredero's Moortje door Theatergroep De Kale
Podium / zo 18 nov / 15:00

Bredero's Moortje door Theatergroep De Kale

Leesvoorstelling ikv Bredero 2018

Dit jaar is het 400 jaar geleden dat de Amsterdamse schrijver Bredero overleed. Op zondagmiddag 18 november organiseert Theatergroep De Kale een leesvoorstelling van Bredero’s komedie Moortje. Het stuk wordt toegelicht en de acteurs van De Kale dragen fragmenten van de tekst voor. Hierdoor ontstaat er een goed beeld van de kwaliteiten en de speelbaarheid van het stuk. Publiek en acteurs vinden antwoorden op vragen als: Waarom is dit stuk zo vaak met veel succes opgevoerd? Wat zegt het stuk ons nog? Verdient het stuk een enscenering in onze tijd?

Bredero’s komedie Moortje (1615) is een liefdesverhaal met een ingewikkelde plot. Ritsart, zoon van een welvarende koopman uit Amsterdam, is verliefd op Moy-aal, een hoerenmadam. Hij wil haar een negerslavin genaamd Moortje schenken. Maar hij krijgt concurrentie van Roemert, een opschepperige legerkapitein. Ook Roemert wil haar een meisje cadeau doen, Katryntje. Dit is het begin van een lange reeks verwikkelingen. Een verhaal vol dwaze avonturen.

Moortje is een bewerking van Eunuchus, een toneelstuk van de Romeinse blijspeldichter Terentius Afer (ca. 190-159 v. Chr.). Bredero verplaatste het stuk naar het Amsterdam van zijn tijd.

Met o.a. Jules Croiset als Kackerlack en Victor van Swaay, Celia van den Boogert, Vastert van Aardenne, Marieke de Kruijf, Stijn Westenend, Sjoera Retèl.

X