• Zero Days voorpremière + programma
Cinema / 29 mrt 2017 / 19:30

Zero Days voorpremière + programma

Regisseur: Alex Gibney / Speeltijd: 146 min / Land: USA / Ondertitels: Nederlands

Zero Days is de meeslepende nieuwe documentaire van Oscar winnaar Alex Gibney. We volgen de ontmaskering van het Amerikaanse Stuxnet virus dat in 2010 de Iraanse nucleaire reactoren platlegde. Voorgesprek met cyberdiplomaat Marietje Schaake (D66) en ‘de machtigste nerd van Nederland’ Ronald Prins (Fox-IT). We praten na over de gevaren van een cyberoorlog voor Nederland. Hoe proberen overheden grip te krijgen op het digitale Wilde Westen waarin Stuxnet opereert? Waar houdt een cyberdiplomaat zich mee bezig? En is het gevaar van cyberwapens niet een opgeklopte dreiging van bovenaf?

In Zero Days gaat documentairemaker Alex Gibney op zoek naar de hackers die enkele jaren geleden malware verspreidden die bekend is komen te staan als Stuxnet: een virus zo krachtig dat geen computer ertegen bestand bleek. Hij komt een cyberoorlog op het spoor die ontketend blijkt te zijn door Amerikaanse en Israëlische geheime diensten met als doel het nucleair programma van Iran te saboteren.

Stuxnet werd zo zwaar geheimgehouden dat tot op de dag van vandaag geen enkele vertegenwoordiger van de Amerikaanse of Israëlische overheid zijn betrokkenheid publiekelijk heeft toegegeven, laat staan verantwoordelijkheid heeft genomen. Zero Days doorbreekt deze geheimhouding door nieuwe informatie over het Amerikaanse cyberwapen-programma bloot te leggen. De film is een waarschuwing voor technologie, macht, onbedoelde gevolgen, moraliteit, en-, de gevaren van geheimhouding en hoopt hiermee het debat over cyberwapens te openen.

Marietje Schaake is sinds 2009 Europarlementariër voor D66. Schaake is in Brussel actief op meerdere onderwerpen, waaronder TTIP, mensenrechten en digitale burgerrechten. Zij is lid van de recent door Bert Koenders geïnitieerde Global Comission on the Stability of Cyberspace, een commissie die zich in samen met overheden en het bedrijfsleven gaat bezig houden met globale cyberveiligheid en de toenemende dreiging van een cyberoorlog.

Ronald Prins is als medeoprichter en CEO van Fox-IT een van dé Nederlandse kenners op het gebied van cybersecurity. Prins is begonnen als hacker en kwam al snel terecht bij het Nederlands Forensisch Instituut, waarna hij zijn eigen bedrijf startte. Zijn bedrijf Fox-IT zoekt actief naar grote hackersgroeperingen als Anonymous, regelt de beveiliging voor grote bedrijven en bewaakt Nederlandse overheidsgeheimen.


Cuisinema
Kom je bij ons naar de film? Kom dan ook lekker bij ons eten. Met onze Cuisinema deal ontvang je op vertoon van je filmkaartje 10% korting op je dinerrekening! Bekijk de actie, en hier ons menu.

 

X