• Zaatari Djinn + Nagesprek
Cinema / 26 feb 2017 / 19:00

Zaatari Djinn + Nagesprek

Regisseur: Catherine van Campen / Speeltijd: 90 min / Land: NL / Ondertitels: Nederlands

Midden in de woestijn is onder de verzengende zon een geheel nieuwe stad ontstaan. Een stad die voor 80 procent uit kinderen bestaat. Vanuit het perspectief van vier kinderen uit verschillende sociale milieus, zien en voelen we hoe het is om op te groeien in deze stad; het vluchtelingenkamp Zaatari. Een plek met weinig middelen of zicht op verbetering, maar met ruimte voor dromen. Ondanks hun situatie blijken de kinderen het vermogen te hebben om van niets iets te maken; een prop wordt een voetbal, twee insecten een dierentuin. Zaatari Djinn is een zeldzaam intieme film over de veerkracht van kinderen die de werkelijkheid een stuk rooskleuriger zien dan volwassenen. Zaatari mag dan een plek zijn zonder geschiedenis of toekomst, het is ook een thuis.

Voorpremière van Zaatari Djinn en een nagesprek met regisseur Catherine van Campen, Henk van Veldhuizen (front officer Amsterdam in Vluchtelingenkamp Al Za’atari, Jordanië) en Wilko Koning (projectleider 'Riolering en Hygiëne' bij Wereld Waternet, o.a. Za'atari vluchtelingenkamp).

De gemeente Amsterdam levert kennis en expertise voor de ontwikkeling van lokale voorzieningen in het vluchtelingenkamp Za’atari en de omliggende regio Mafraq. Het project loopt tot en met 2018 en is gericht op verbetering van de situatie van zowel de vluchtelingen als de gemeenschappen waarin zij opgevangen worden. Het programma is gestart in de periode dat de nood hoog was. Er kwamen dagelijks grote hoeveelheden mensen Jordanië binnen vanwege de oorlog in Syrië. In het kamp ontwikkelde zich, na de eerste noodhulpfase, een stedelijke samenleving met eigen voorzieningen en een eigen ruimtelijke en sociaaleconomische structuur. De aanleiding van het project is een bezoek van de minister voor ontwikkelingssamenwerking aan het kamp. De gemeente zal ondersteuning bieden op het gebied van duurzame stedelijke ontwikkeling, economie en water- en afvalmanagement (ism Wereld Waternet).

X