• WJ Otten: Le Quattro Volte
Cinema / 11 jan 2017 / 20:00

WJ Otten: Le Quattro Volte

Acht films tegen beter weten in
Regisseur: Michelangelo Frammartino / Speeltijd: 88 min / Land: Italië / Ondertitels: Nederlands

Pythagoras stelde ooit dat de mens vier levens in zich herbergt: een minerale, een plantaardige, een dierlijke en een menselijke. Hiermee wordt de plaats van de mens in de wereld gerelativeerd en moeten we onszelf op nieuwe manieren leren kennen. Deze kennismaking vind plaats in Le Quatrro Volte.

Een bejaarde herder slijt zijn dagen in een oud dorpje in de heuvels van het Italiaanse Calabrië. Hij is nog een van de weinigen, de meeste dorpelingen zijn lang geleden al weggetrokken. De herder is ziek en gelooft dat er een genezende werking schuilt in het stof dat hij verzameld van de oude kerkvloer. Een nieuw geitje wordt geboren. We zien zijn eerste twijfelende stapjes, en hem opgroeien van lam tot geit. Even verderop beweegt een majestueuze dennenboom in de wind, zijn kleuren veranderen door de seizoenen heen. Le Quattro Volte is een poëtische kijk op de altijd bewegende cycli van het leven en de tradities van een tijdloze plek. Le Quattro Volte is het verhaal van een ziel die zich beweegt door vier opeenvolgede levens.

Na de film gaan we in gesprek met regisseur Leonard Retel Helmrich, ​maker van het prachtige documentaire drieluik ​De Stand van de Zon (2001), De Stand van de Maan ​(2004) en De Stand van de Sterren (2010), ​waarin hij twaalf jaar een gezin volgt dat tijdens politieke en religieuze conflicten in Indonesië probeert te overleven. Met deze films won hij verschillende prijzen op onder andere het IDFA en het Sundance Film Festival.

Acht films tegen beter weten in
Na het succes van Rite du Cinema, Onvergeeflijke films en Filmkind keert dichter en essayist Willem Jan Otten terug in De Balie met een nieuwe reeks van acht films en essays ‘tegen beter weten in’. In deze acht films en essays overdenken wij de grenzen van de verantwoordelijkheid, volharding en de wens tot het goede doen, ook wanneer we weten dat dit eigenlijk niet mogelijk is. Deze serie is in samenwerking met dagblad Trouw. Iedere maand verschijnt er een essay van Ottens hand in 'Letter en Geest’ en wordt een door Otten geselecteerde film in De Balie vertoond.
 

Andere films in de reeks zijn:

Tweets
X