Cinema / 30 sep 2017 / 20:00

Voorpremière Manifesto

i.s.m. SLAA
Regisseur: Julian Rosefeldt / Speeltijd: 94 min / Land: VS / Ondertitels: Nederlands

 

 

 

Dertien scènes, dertien manifesten en dertien keer Cate Blanchett. Beeldend kunstenaar en regisseur Julian Rosefeldt putte uit meer dan vijftig manifesten van beeldend kunstenaars, denkers, regisseurs en andere intellectuelen om met Manifesto een humoristisch beeld te schetsen van de constante schreeuw om verandering.

Het resultaat is een humoristische compilatie van de grote kunstmanifesten uit de 19e en 20ste eeuw, uitgesproken door een weergaloze Blanchett. Een dakloze man met een megafoon verkondigt Marx’ en Engels’ Communistisch manifest , in een gebed aan de keukentafel wordt de tomatenkunst van de popart opgehemeld en in een schoolklasje worden de teksten van Lars von Trier klip en klaar onderwezen. De sensationele veelzijdige Cate Blanchett (o.a. zwerver, poppenspeler, directeur, nieuwslezer en choreograaf) brengt de teksten tot leven en maakt ze bijzonder actueel. Het geestige, onderhoudende Manifesto bewijst dat visionaire ideeën werkelijk tijdloos kunnen zijn.

Na de film gaan we in gesprek met kunstcriticus en schrijver Bianca Stigter, beeldend kunstenaar Pieter Paul Pothoven, en professor literatuurwetenschappen Yra van Dijck. Kan kunst de wereld veranderen? Wat is de rol van het hedendaags manifest? Moet kunst geëngageerd zijn of autonoom? Zijn er nog geëngageerde kunstenaars?

Bianca Stigter is schrijver en redacteur van NRC Handelsblad. Zij schreef o.a. Atlas van een bezette stad: Amsterdam 1940-1945 (2005). Een verzameling kunstessays van haar hand werden gebundeld in Per ongeluk expres (2011). De Ontsproten Picasso (2008)werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2008.

Pieter Paul Pothoven is interdisciplinair beeldend kunstenaar. Zijn oeuvre bestaat uit installaties, sculptuur en fotografie in combinatie met teksten en publicaties. Momenteel zijn er werken van Pothoven te zien op UNSEEN international photo fair.

Prof. dr. Yra van Dijk is hoogleraar Nederlandse letterkunde in mondiaal perspectief aan de Universiteit Leiden. Recent onderzoek spitst zich toe op de relatie tussen (digitale) media, technologie en literatuur. Daarnaast richt ze zich op het verband tussen Shoah-Herinnering en contemporaine literatuur, onder meer in haar publicaties over het oeuvre van Arnon Grunberg. De ethische en maatschappelijke functie van de contemporaine roman kwam aan de orde in Reconsidering the Postmodern: European Literature Beyond Relativism. Ze doceert o.a. over vraagstukken omtrent cultureel geheugen, ethiek en engagement.

Moderatie: Absaline Hehakaya (Hoofd Cinema De Balie).

Geen kaartje voor de voorpremière? Geen zorgen, Manifesto draait vanaf 5 oktober regulier in De Balie en in andere filmtheaters! 
 

X