• Verlangen en architectuur
Cinema / 11 mrt 2018 / 15:30

Verlangen en architectuur

Vertoning: Als je terugkomt woon ik aan het water
Regisseur: Petra Noordkamp / Land: Nederland

Een ambitieuze architect en zijn opdrachtgeefster botsen tijdens het creatieve proces rond het ontwerpen van een perfecte gezinswoning. De film, geïnspireerd op een gedicht van Adriaan Roland Holst, is een ode aan een denkbeeldige ruimte die gebouwd is op tegenstrijdige belangen en uiteengespatte dromen. Ingesproken door Ramsey Nasr.

Een jaar lang filmde Petra Noordkamp in de ecologische wijk EVA-Lanxmeer in Culemborg om te komen tot dit poëtische document. Door middel van een voice-over horen we een fictief verhaal over een architect die een huis bouwt voor een vrouw, zij hoopt haar ex-geliefde terug te winnen door een huis volgens zijn dromen te laten bouwen.

Voorafgaand aan de film zal in worden gegaan op het thema ‘Verlangen en Architectuur’. Het inleidend programma wordt verzorgd door schrijver Elke Geurts en historicus Tim Verlaan. Regisseur Petra Noordkamp, oprichtster van EVA-Lanxmeer Marleen Kaptein en curator en opdrachtgeefster van de film Marjoca de Greef gaan in gesprek over het ontstaan van de wijk en de daaruit volgende film. 

Rol van verlangen in architectuur: 
Als je terugkomt woon ik aan het water is een vertoning in het kader van het thema verlangen in architectuur, bestaande uit twee filmprojecten. Op 1 maart vindt een live-voordracht plaats van Bouwen te midden van eenzaamheid van Pim Zwiers. Een film over architect Han van Loghem die in de jaren twintig afreisde naar het verre Siberië, vervuld van idealen en een drang naar avontuur trokken moderne architecten als Van Loghem naar het toekomstige arbeidersparadijs. 

Dit programma is gratis toegankelijk voor leden van We Are Public. 

X